V letošní Rusavské padesátce by se mohli prosadit i domácí bikeři Martin Sovadina a Martina Novotná

Rusava – V Hostýnských vrších se v sobotu pojede 13. ročník závodu horských kol FORCE Rusavská padesátka. Start hlavního 50 kilometrů dlouhého podniku s převýšením 1150 metrů, který zaštiťuje radní Zlínského kraje Petr Navrátil společně se starostou obce Rusava Bohumilem Škarpichem, bude ve dvou vlnách před rusavskou základní školou v 11.30 hodin. Trasa vede směrem na Klapinov, Tesák, Košovy, Troják a Ondřejovsko. Cíl pořadatelé situovali do prostoru sportovního areálu SK Rusava na fotbalové hřiště. ,,Mezi nejatraktivnější místa na trati patří sjezd z Klapinova do Chvalčova, průjezd hřebenovkou přes Ondřejovsko a divácky nejzajimavější je pak cílový sjezd na Rusavu," upozornil jeden z pořadatelů Miroslav Ševčák.
Vypsáno je celkem devět kategorií pro muže, ženy a juniory. Zazávodit si mohou rovněž tandemy. Navíc po dobrých zkušenostech z posledních let se v okolí Rusavy letos už počtvté pojede zkrácený pětatřicetikilometrový závod. Ten od místní školy odstartuje ve 12 hodin. ,,Pro nejlepší bikery jsou připraveny originální poháry a věcné ceny od generálního sponzora společnosti Force," prozradil Ševčák.
Jeho organizační tým nezapomněl ani na bohatý doprovodný program. ,,V cílovém prostoru bude spousta stánků s cyklotématikou. Zajimavé ceny máme připravené i do závodnické tomboly. K vidění bude také módní přehlídka sportovního oblečení Force. Pro děti jsme díky středisku volného času Tymy Holešov nachystali dětský koutek se skákacím hradem. Pro ty nejmenší pak cyklo školku.Večer všechno zakončí od 20 hodin na rusavském koupališti diskotéka a taneční zábava se skupinou Skarlet. Bohaté občerstvení je všude samozřejmostí," informuje dále Miroslav Ševčák.
Loni se hlavního závodu na Rusavě zúčastnilo 792 vyznavačů horských kol. Na start 35 kilometrového podniku se postavilo 189 jezdců ,,Letos v obou závodech znovu očekáváme účast okolo 1000 bikerů. Pokud bude příznivé počasí, tak věřím, že na tuto hranici dosáhneme. Prezentace na místě končí až v sobotu v 10 hodin," zvou všechny zájemce absolvovat populární závod pořadatelé z Rusavy.
Vítězství v Rusavské padesátce v roce 2015 mezi muži vybojoval špičkový regionální biker z Bystřice pod Hostýnem Ondřej Fojtík. Reprezentantovi zlínské formace FORCE KCK Cykloteam v cíli naměřili čas 1:45:54. V ženách dominovala skvělým výkonem i časem 2:04:23 Barbora Průdková z Ostravy z týmu Nutrtend Specialized Racing.
,,Letos patří k hlavním aspirantům na prvenství znovu Ondřej Fojtík, jeho klubový kolega z FORCE KCK Cykloteam Zlín Jiří Hradil a fryštacký jezdec hájící barvy klubu 4Ever Cyklo Bulis Radoslav Šíbl. Překvapit by mohl i Martin Sovadina, který pojede v dresu TÜV SÜD Rusava Bike Teamu. O zajimavé porovnání s nejlepšími se jistě postarají i čtyři profesionálové z italské stáje WILIER FORCE SQUADRA CORSE. Mezi ženami pravděpodobně zaútočí na prvenství domácí Martina Novotná. Ovšem ještě těsně před závodem se může u nás prezentovat několik dalších kvalitních bikerů a ti by také mohli promluvit do popředí výsledkové listiny," typuje závěrem Miroslav Ševčák.

V mezinárodním florbalovém turnaji žen ve Slavičíně se odehraje 28 zápasů

Slavičín – Ve Slavičíně se v sobotu a neděli uskuteční 8. ročník mezinárodního florbalového turnaje žen. Kvalitně obsazeného podniku se z regionálních týmů zúčastní kromě pořádajícího klubu SK Snipers Slavičín ještě Vsetín, Hluk a Uherský Brod. Přihlášené je také družstvo Olomouce. Na Valašsko zavítají i slovenské celky ze Spišské Nové Vsi, Nitry a Nemšové. Hrát se bude systémem každý s každým, to znamená že o víkendu bude možnost vidět 28 zápasů. Turnaj ve slavičínské sportovní hale začne v sobotu v 8 hodin a sobotní program vyvrcholí okolo 22 hodin. V neděli se začíná znovu v 8 hodin a konec je naplánovaný na 16 hodin. Prvenství z loňského roku obhajuje družstvo Spišské Nové Vsi. Na stříbrné příčce skončil Vsetín, třetí místo vybojovala Olomouc. Domácí Slavičín obsadil pátou pozici.
Program zápasů Slavičína: Sobota: Slavičín – Hluk (8), Slavičín – Nemšová (11), Slavičín – Vsetín (14), Slavičín – Nitra (17). Neděle: Slavičín – Spišská Nová Ves (9.30), Slavičín – Olomouc (12.30), Slavičín – Uherský Brod (14.45).

Český pohár v Běhu do vrchu zavítá na Hostýn

Bystřice pod Hostýnem – V sobotu se uskuteční již 13. ročník Běhu na Svatý Hostýn. Závod startuje ve 14 hodin na Masarykově náměstí v Bystřici pod Hostýnem. Běžci musejí na cestě při stoupání na vrchol na kopec Svatý Hostýn urazit 5 kilometrů dlouhou trať s převýšením 422 metrů. Podnik je zároveň zařazený do Českého poháru v běhu do vrchu 2016. ,,První kilometr vede po rovině a pak následuje až do cíle náročné stoupání," informuje ředitel závodu Karel Novák. Vypsáno je šest mužských kategorií, čtyři kategorie pro ženy a také kategorie pro juniory a juniorky. ,,Pro nejlepší vrchaře máme připravené finanční ohodnocení 9 000 kč. Rozdáme i věcné ceny v hodnotě 12 000 kč. Navíc každý účastník našeho běhu obdrží dárek," prozradil ještě Novák. Loni se Běhu na Svatý Hostýn zúčastnilo 188 vyznavačů běhu do vrchu. Mezi muži vyhrál časem 22:10 Ondřej Horák z Fortexu Moravský Beroun. V ženách dominovala jeho klubová kolegyně Marie Delingerová, jež dosáhla času 24:49.

V sobotu se koná 17. ročník závodu v olympijském triatlonu Morkoman

Morkovice – Závod v olympijském triatlonu v rámci 17. ročníku Morkomana se v sobotu koná v Morkovicích. Pořadatelé Sokol Morkovice, město Morkovice-Slížany a klub Bike Triatlon Morkovice pro triatlety připravili následující tratě: plavání 1500 metrů, cyklistika 40 kilometrů a běh 10 kilometrů. Vypsáno je celkem pět kategorií pro muže, dvě pro ženy a jedna juniorská kategorie. Start závodu je v 9 hodin na morkovickém koupališti. ,,Svou náročností je Morkoman určený hlavně zkušeným triatletům. Nejtěžším místem na trati je kopec Kleštěnec, který musí závodníci při cyklistické části dvakrát zdolat. Navíc je letos náš podnik zařazený do premiérového ročníku otevřeného šestidílného Okresního poháru Kroměřížska v triatlonu. Proto očekáváme, že se u nás sejde kvalitní konkurence a k vidění bude zajimavá sportovní podívaná," tuší těsně před startem závodu jeden z pořadatelů Pavel Mich. Loni Morkomana na Hané vyhráli Jiří Klíma (CK Kudrna Pemap Přerov, 2:13:21) a Jana Žaludková (Cyklogat Malenovice, 2:36:32).

V Kroměříži pořádají tradiční nohejbalový Memoriálu Cyrila Kytlici

Kroměříž – V sobotu v Kroměříži pořádají 17. ročník nohejbalového Memoriálu Cyrila Kytlici. Hrát se bude na antukových kurtech nohejbalového klubu Bajda na kroměřížském koupališti. Turnaje trojic, se začátkem v 9 hodin, se zúčastní maximálně 16 kolektivů. Prezentace končí v 8.30 hodin. Závaznou přihlášku je ovšem nutné podat nejpozději do středy 17. srpna 2016 na telefonu 737 370 549 u pana Stanislava Poledňáka. Startovné je 300 kč za družstvo. V loňském Kytlicově memoriálu se představilo 12 celků. Vítězství vybojoval výběr Brna (Richard Laťák, Michal Svoboda, Václav Šmarda), který ve finále pozazil 2:1 na sety kroměřížský tým JILM (Lukáš Němec, Jindřich Procházka, Marek Vilímek).

V Rožnově pod Radhoštěm se bude bojovat o tituly v letním biatlonu

Rožnov pod Radhoštěm – Poslední letošní letní biatlonové měření sil v našem regionu budou mít o víkendu možnost vidět příznivci tohoto zajimavého sportu na Valašsku. Klub biatlonu Rožnov pod Radhoštěm v sobotu pořádá Regionální závod českého poháru v letním biatlonu. V místním lyžařském areálu Bučiska se koná krajský přebor žactva O pohár starosty Rožnova pod Radhoštěm. O medaile se bude bojovat ve vytrvalostním závodu. Od 8.30 hodin je na programu prezentace. Mezi 9.30 a 10.45 hodinou bude probíhat nástřel zbraní . Závod odstartuje v 11 hodin. Očekává se účast okolo 60 mladých letních biatlonistů.

V neděli se na Luhačovicku poběží Slopenská desítka

Slopné – Ve Slopném na Luhačovicku se v neděli koná 12. ročník běhu do vrchu Slopenská desítka. Start 10 kilometrů dlouhého závodu s celkovým převýšením 380 metrů, je ve 13.30 hodin na místním fotbalovém hřišti. Prezentace probíhá od 11 hodin. Pořadatelé vypsali tradiční kategorie pro muže, ženy, juniory a juniorky. Ve 12 hodin a ve 14.45 hodin si může na zkrácených tratích zazávodit také mládež a děti. ,,Hlavní závod je ovšem velmi náročný, protože trať vede po kotárech v okolí naší obce," upozorňuje ředitel krosového podniku ve Slopném Miroslav Švihel, jehož závod je také součástí letošního ročníku Českého poháru v běhu do vrchu. Traťové rekordy na Valašsku drží Pavel Hrdina z AK Perná, který v roce 2014 zaběhl čas 36:01. Mezi ženami je doposud nejrychlejší jeho klubová kolegyně Martina Vévodová, jež ve stejném roce dominovala časem 44:50. Loni ve Slopném mezi muži zvítězil Václav Bitala (AK Kopřivnice, 37:07). V ženách vybojovala první příčku Jana Žaludková (BS Slopné, 46:49).

Lubomír Hotař