„Smyslem ankety je veřejná prezentace výsledků a ocenění nejlepších sportovců za loňský rok," vysvětlil místostarosta města Jiří Pernický.

Nominované sportovce v jednotlivých kategoriích vyhodnotí členové Výboru sportu a volného času meziříčské radnice. „Hlavním kritériem pro nominaci budou konkrétní a doložitelné výsledky dosažené v minulém roce," přiblížila vedoucí odboru školství, kultury a sportu Hana Skácalová s tím, že slavnostní vyhlášení ankety se uskuteční 29. května v pět hodin odpoledne v sále Kulturního zařízení.

Loni se Sportovcem roku stala Zuzana Weissová z Tělovýchovy Gumárny Zubří, která obsadila první místo v survivalu na akademickém mistrovství České republiky, druhé místo na mistrovství České republiky v přírodním víceboji, a čtvrté místo na Evropském poháru v adventure race.

V kategorii Sportovní naděje do 15 let byl oceněn titulem Sportovec roku 2011 Jan Pobořil z Tenisového klubu DEZA Valašské Meziříčí o.s., který na mistrovství České republiky obsadil třetí místo ve dvouhře a první místo ve čtyřhře.

V jednotlivcích do 18 let byli nejúspěšnější Franek Jakub a Kristek Václav, kteří se věnují kanoistice na divokých vodách v oddílu kanoistiky pod Tělovýchovnou jednotou Valašské Meziříčí. K jejich úspěchům patří třetí místo na mistrovství světa, dále mistr České republiky ve sprintu, klasickém sjezdu a kombinaci v kategorii kánoe dvojic v kategorii mladších dorostenců.

Nejlepším sportovním kolektivem se stali žáci čtvrté třídy a mladší žáci HC Bobři Valašské Meziříčí pod vedením trenérů Jaroslava Šilhána, Jaroslava Pokorného, Jiřího Brodka a Martina Andrise. Mladí hokejisté zvítězili na mezinárodních turnajích například v Příbrami, Vyškově a Valašském Meziříčí. Na Mezinárodním turnaji Dunajváros dosáhli na příčku nejvyšší a odvezli si zlaté ocenění.

V kategorii Osobnost v oblasti sportu byl oceněn Ladislav Hojgr z Tělovýchovné jednoty Valašské Meziříčí. Od roku 1997 působí jako předseda Českého svazu turistů Valašské Meziříčí a předseda programové rady oblastního výboru Valašsko-Chřiby. V roce 2012 získal vůbec nejvyšší ocenění v rámci výkonnostní turistiky, a to titul Mistra turistiky.