Tradiční závod se jede každoročně na konci sezony na památku bývalého reprezentanta v enduru a rodáka z Perné.

Kromě adrenalinové podívané pro milovníky terénních motocyklů nabízí memoriál také doprovodný program.

Už v předvečer závodu v 19 hodin se v kině Svět ve Valašském Meziříčí uskuteční beseda se zlatou motokrosovou generací. Fanoušci se mohou těšit například na setkání s Jaroslavem Faltou, Antonínem Baborovským, Miroslavem Halmou, Jiřím Stodůlkou či Martinem Žeravou. „Možná se dostaví také Libor Mouka Podmol, mistr světa ve freestylu a syn muže, jehož memoriál v Brankách jedeme," uvedl ředitel extrémního motocyklového závodu Jiří Juroška. Memoriál Libora Podmola v Brankách u Valašského Meziříčí. Zdroj: DENÍK/Marek Havran

Sobota už bude patřit sportovním výkonům. V motokrosovém areálu v Brankách nejprve v 9 hodin ráno odstartuje závod kategorie Classic Veteran. V něm se divákům představí především jezdci na historických motocyklech Jawa ČZ a dalších. „Po více než pětadvaceti letech se v tomto závodě veteránů představí také Jiří Stodůlka," vyzdvihl ředitel závodu účast legendy motoristického sportu, meziříčského rodáka a několikanásobného držitele titulů mistra republiky, Evropy i světa.

Hlavní závod 18. ročník Memoriálu Libora Podmola startuje v jedenáct hodin dopoledne. Jedná se o jeden z největších závodů v České republice. Závodí vždy dvojice jezdců, závod trvá sto osmdesát minut, během kterých se jezdci na trati střídají. Jezdí se na okruhu, jehož absolvování trvá asi deset minut. Mimo jiné zahrnuje i dva divácky atraktivní bahnité úseky.

Pořadatelé rozdělili účastníky do čtyř kategorií: junioři do 19 let, profi, hobby a veteráni nad 40 let. Vloni se závodu zúčastnilo sto patnáct dvojic, letos by pořadatelé toto číslo rádi překročili. „Každý jezdec získá za účast upomínkovou plaketu," prozradil Jiří Juroška. Pro nejlepší jezdce jsou pak připravené speciální ceny. Zkrátka nepřijdou ani diváci. Pořadatelé zajistili bohatou tombolu, v níž mohou šťastlivci získat horská kola, fotoaparáty, mobilní telefony a řadu dalších cen.

Závody osmnáctého ročníku Memoriálu Libora Podmola startují v motokrosovém areálu v Brankách v sobotu v 9 hodin ráno. Doprovodná beseda se zlatou motokrosovou generací se uskuteční v pátek v 19 hodin v kině Svět ve Valašském Meziříčí.

O Memoriálu Libora PodmolaZávod se pořádá pro připomenutí obrovského českého enduro talentu Libora Podmola, který před šestnácti lety tragicky odešel do motoristického nebe. Podnik je již velmi dobře zapsán v povědomí veřejnosti díky kvalitní organizaci a skvělému obsazení startovního pole. Každý rok závod navštíví mezi jedním až třemi tisíci návštěvníků.