Loni v létě po zisku mistrovského titulu byl Miroslav Jurka jediným z klíčových hráčů, který zůstal v Zubří. Jako jediný totiž měl smlouvu ještě na tuto sezonu a volný měl být až po ní. Ačkoliv tomu sám vůbec nevěřil a byl přesvědčený, že aktuální ročník dohraje na Valašsku, všechno je nakonec jinak. Od prvního ledna 2013 je Miroslav Jurka hráčem Hlohovce. Svou roli v Jurkově odchodu určitě sehrál i fakt, že po sezoně v létě by Zubří za levorukého kanonýra nedostalo nic, zatímco nyní to bylo „aspoň něco". Samotný hráč si možnost odchodu v průběhu sezony moc nepřipouštěl. „Mnoho šancí na odchod ze Zubří už v průběhu sezony jsem tomu nedával. Ale nakonec se kluby mezi sebou celkem rychle domluvily a já tedy mohl do Hlohovce odejít," říká o svém odchodu na Slovensko Miroslav Jurka.

O přijetí nabídky váhal zuberský házenkář a český reprezentant jen velmi krátce. „Moc jsem vlastně ani neměl nad čím spekulovat. Hlohovec má pro hráče super podmínky, budu se moc plně věnovat jen házené a to jsem vždycky chtěl. Navíc jsme se domluvili na podmínkách, které mi vyhovují, takže jsem opravdu moc spokojen a těším se na to. Když se ta možnost naskytla, nebylo co řešit," říká přesvědčivě Miroslav Jurka.

Svou situaci konzultoval také se zuberskými kamarády, kteří na Slovensku hrají. „Volal jsem si s klukama z Prešova. Jakub Krupa mi říkal, že Hlohovec mám určitě brát, že není nad čím váhat," prozradil se 107 góly jasně nejlepší střelec extraligy.

V kádru úřadujícího slovenského vicemistra Jurka zatím nikoho nezná. Úplně cizí prostředí to však pro něj nebude. „V týmu sice nikoho osobně neznám, ale trénuje tam pan Lipták, se kterým jsme se potkali na reprezentačním srazu, takže snad bude všechno v pohodě," věří Jurka, který se bude muset za házenou poprvé v kariéře stěhovat z Valašska. Do svého nového působiště, které je zhruba 160 kilometrů od Zubří, už se byl Jurka na skok podívat a seznámit se s prostředím. „Majitel klubu mě provedl po sportovním komplexu, který se mi dost líbil. Jsou tam i byty, ve kterých pár hráčů bydlí, stejně tak tam budu bydlet i já," prozradil Miroslav Jurka.

Hlohovec začal s přípravou na jarní část hned zkraje ledna, ale Jurka se k týmu přidá až o něco později. Čekají jej totiž reprezentační povinnosti, které začnou o nadcházejícím víkendu Novoročním pohárem v Brně a Hodoníně. „Pak ještě odlétáme s reprezentací zhruba na týden do Švédska, až potom se kolem patnáctého ledna připojím k týmu v Hlohovci," dodal Miroslav Jurka.

Související Kouč Mičola: Jurka nám bude chybět, ale vybral si dobře