Typické aprílové počasí, příznačné spíše pro sousední Anglii, kterou od Francie odděluje pouze Lamanšský průliv, momentálně panuje v Brestu.

Nejzápadněji položené velké francouzské město ležící na pobřeží v historické provincii Bretaň se stalo na pár dní domovem českých reprezentačních házenkářek, které sobotním duelem se silným Rumunskem vstoupí do letošního mistrovství Evropy.

„Může to být klíčová bitva, ale taky nemusí. Každopádně určitě bude jednodušší porazit Rumunky než Norky. A pak už zbývají jenom Němky,“ usmívá se dobře naladěný trenér Jan Bašný.

Ženský národní tým pod jeho osmiletým vedením nikdy neskončil v základní skupině. Postup do osmifinále je i hlavním letošním cílem. Tým si věří, domů se nikomu nechce. „Atmosféra je furt stejná. S tím není žádný problém,“ říká Bašný.

Spojka Helena Ryšánková s patří k oporám ženského národního týmu. S družstvem absolvovala jak loňské mistrovství světa v Německu, tak i EURO 2016 ve Švédsku.
Rumunská superstar Neaguová má střelu jako chlap i vlastní značku

Češky se na premiéru těší. V pátek večer si poprvé zatrénovaly v Brest aréně. Hala s kapacitou čtyři tisíce diváků pro házenou hostí všechny duely základní skupiny D.

I když Francie patří mezi házenkářské velmoci, vyprodáno zatím není.

„Nemyslím si, že by bylo úplně plno, ale tři tisíce lidí by dojít měly,“ je přesvědčený Bašný. Každopádně aktuální informace o prodaných vstupenkách nemá.

„Co mám poslední zprávy, tak svaz zbytek lístků skoupí a rozdá je v klubech. Snad bude dost lidí,“ doufá český trenér.

Před prázdnými tribunami se hrát nikomu nechce. Zatím ale zaplněnému kotli nic nenasvědčuje. V Brestu, kde se nachází významný přístav, jenž slouží jako námořní základna, je zatím klid.

Na ulicích nejsou k vidění žádné výrazné poutače, evropský šampionát připomíná pouze jeden billboard. Jinak si lidé na známém poloostrově užívají spíše blížících se Vánoc. I v centru sto čtyřicetitisícového města vyrostly stánky s punčem a jinými dobrotami.

„Atmosféra mistrovství zatím na nás nedýchla. Ve čtvrtek jsme se byli projít po městě a kromě dvou cedulí v hotelu tady nic jiného není. Ničeho jsem si nevšiml,“ uvedl trošku zklamaný Bašný.

Česká výprava ale až doteď spíše řešila vlastní organizační věci. Družstvo nerozhodilo ani páteční stěhování z jednoho hotelu do druhého.

„Je to jenom o pár metrů,“ mávl rukou Bašný.

Jeho tým se ubytoval v samém centru města. O hotel Ocenia se dělí společně s Rumunkami. Další dva celky bydlí jinde.

České házenkářky ovšem na rozdíl od sobotního protivníka dorazil do dějiště šampionátu už v úterý.

„Je to přínosné. Výhodou je, že jsme získali čas a hráčkám ušetřili energii, které by jinak vydaly na přesuny. Vyhnuli jsme se cestování a přespávání po různých hotelích,“ připomněl Bašný.

S náročnější logistikou se museli vypořádat pouze členové realizačního týmu, kteří zařizovali přepravu a další věci. „Servis pro hráčky byl dobrý,“ pochvaluje si úspěšný trenér.

Luzumová a spol. navíc v Brestu absolvovaly více tréninků než ostatní soupeřky.

„Na této úrovni se toho ale nedá moc vymýšlet,“ připomíná Bašný. Je pravda, že jsme si zkoušeli různé varianty. Zda to však bude fungovat, uvidíme až na hřišti,“ přidává.

Družstvo se musí obejít bez opor Hrbkové a Maňákové. Vyhlášené šprýmařky budou chybět na palubovce i v kabině.

„Stačí, když je některé hráčka jiné a už je to něco nového. Atmosféra v týmu ale neutrpěla,“ myslí si.

České házenkářky se na mistrovství Evropy, které ve čtvrtek večer zahájil duel pořádající Francie s Ruskem, připravují i jinak. Oblíbenou činností je třeba lakování nehtů.

„Jak jsem se dozvěděl, letos frčí půjčovna laků. Já už jsem určil hráčku, která je namaluje mně, ale ještě o tom neví,“ říká se smíchem.

Že by opět po roce sáhl po Aleně Šetelíkové? „Dobrý nápad, hned jí řeknu,“ dodal Bašný.