Je sobota, jen několik minut po deváté hodině ranní. Na břehu nádrže Balaton snad kromě několika osamělých rybářů není prakticky vůbec nikdo. Výjimkou je ovšem skupina zhruba čtyř desítek sportovců a sportovkyň v plavkách, kteří se v příštích vteřinách chystají vrhnout do vody. Někteří se ještě předtím stačili alespoň trochu osvěžit. Z jejich reakcí je zřejmé, že voda dnes zjevně bůhvíjak teplá nebude.

„…pět, čtyři, tři, dva, jedna a start!" dokončuje Petr Adámek odpočítávání a muži a ženy svými těly čeří poklidnou hladinu přírodní nádrže. Letošní již třetí ročník Horolezeckého triatlonu pro dvoučlenné týmy právě odstartoval.

Plavecká část je první ze trojice disciplín, kterou musejí účastníci závodu tuto sobotu absolvovat. Na Balatonu je jejich úkolem zdolat libovolným plaveckým stylem více než čtvrtkilometrovou vzdálenost.

Ti nejrychlejší si s tímto úkolem poradí za necelých pět minut. „Konečně jste se alespoň umyli," žertuje ze břehu jedna z přihlížejících žen ve chvíli, kdy první z plavců opouštějí vody valašského Balatonu.

Teď se rychle převléct z mokrých plavek do suchého oblečení a vzápětí do sedel připravených horských kol. Cyklojízda valašskou krajinou je totiž druhou částí letošního ročníku Horolezeckého triatlonu. Na sportovce a sportovkyně čeká zhruba sedmadvacet kilometrů šlapání. Z Nového Hrozenkova míří nejprve po cyklostezce směrem na Huslenky. „Odtud pak přes Zděchov do Lidečka," prozrazují pokyny sobotního závodu.

V Lidečku čeká na účastníky poslední a nejnáročnější disciplína. Tou je zdolání Čertových skal, symbolu valašské obce Lidečko. Podle pověsti je skalnatá pískovcová stěna právě dílem rohatého.

Zdolat skálu musí každý z týmové dvojice. Oba lezou na vrchol jištění, což je první základní předpoklad, že oblíbenou sportovní akci nepokazí nechtěná nehoda či zbytečné zranění.

Ovšem každý z dvojice lezců musí zvolit jinou cestu než jeho týmový kolega. Za svůj výkon ve všech disciplínách sbírají sportovci body. Závěrečný součet pak určí vítěze. Slavnostní dekorování nejúspěšnějších se odehraje na tábořišti pod Čertovými skalami. Tím však triatlon, který je součástí celovíkendového 56. srazu horolezců v Lidečku, ještě zdaleka nekončí. Po náročném sportovním dni čeká na horolezce odměna v podobě společného posezení u ohně, u kterého nemůže chybět dobrá nálada, dobré jídlo a pivo či kytara.