Závod v Tiszaújvárosi, který se konal o víkendu 16. a 17. července, patří k nejprestižnějším a nejlépe obsazeným akcím v kalendáři organizace Evropský triatlon. V minulosti se dokonce konal jako Světový pohár, nyní nese prémiový statut Europe Triathlon Premium Cup.

V sobotu byly na programu semifinálové jízdy na sprint distanci (0,75 – 20 – 5 km), do kterých zasáhlo celkem osm Čechů.

Výsledky
Evropský pohár Premium, Tiszaújváros (Maďarsko)
Muži:
1. Csongor Lehmann (Maď.) 53:18, 2. Radim Grebík 53:37, 3. Gergely Kiss (Maď.) 53:41 … 43. David Martin 53:24, 49. Tomáš Zikmund 53:44, 59. Filip Tlamka 54:13, 65. Tomáš Kříž 54:52, 74. Filip Michálek 56:35
Ženy: 1. Zsanett Bragmayerová (Maď.) 59:39, 2. Selina Klamtová (Něm.) 59:57, 3. Anja Weberová (Švýc.) 1:00:12 … 20. Alžběta Hrušková 1:01:39, Michaela Hrušková diskvalifikována

Nejlepší výsledek si v nich připsal Radim Grebík, který jako jediný český muž postoupil do nedělního třicetičlenného finále. V něm byl po plavecké části až na 22. pozici.

Na kole se pak dostal do skupiny na 6. až 20. příčce, která na technicky obtížné trati dostihla některé závodníky před sebou. Do běhu šel jako sedmý se ztrátou 40 vteřin na nejlepší trojici. Fantastickým během se ale propracoval ke druhému místu! Rychlejší byl pouze Maďar Csongor Lehmann, který byl v cíli o 19 vteřin dřív.

„Jsem strašně spokojený. Nečekal jsem, že zrovna tady bych se dostal poprvé v životě na stupně vítězů v Evropském poháru, ale hnal mě dopředu celý tým, takže to pro mě byl úžasný zážitek,“ usmíval se v cíli rodák ze Vsetína. 

„Co se týče taktiky, ta se v Tiszaújvárosi plánovat nedá, protože první bójka je už po sto metrech plavání, takže se z toho stává velká rvačka a člověk neví, kde ho to vyplivne bez ohledu na to, jestli plave dobře nebo špatně. Pak jsem byl trochu rozhozený z toho, že na kole ujelo pět lidí. Někdo z té skupiny odpadl, ale nepodařilo se nám je dojet, tak jsem byl aspoň rád, že ztráta na ně nenarůstala. Pak se mi povedlo druhé depo, což mě nakoplo. Nemyslím, že bych v běhu podal nějaký extra výkon, ale na ostatních byla víc znát únava z toho, že jsme jeli druhý sprint ve dvou dnech.“

Do finálového závodu žen nastoupily dvě české reprezentantky – Michaela Štěrbová díky 7. místu v semifinále, Alžběta Hrušková z 11. příčky. Ve finále šla Štěrbová z vody jako desátá, Hrušková byla po plavání 25.

Na čele zpočátku ujížděla na kole domácí Bragmayerová, kterou po chvíli úspěšně dostihla desetičlenná skupina, ve které nechyběla ani Štěrbová. Hrušková absolvovala cyklistiku v balíku na 12. až 25. místě, který přijel do druhého depa s minutovou ztrátou.

Michal Piják.
Brankář jako penaltový exekutor? Alespoň mě to vytrestalo, směje se Piják

V konečném pořadí patří Alžbětě Hruškové dvacáté místo, ze kterého ztratila na vítěznou Maďarku Zsanett Bragmayerovou dvě minuty a jednu vteřinu.

Štěrbová proběhla cílem jako dvanáctá, ve výsledkové listině ale figuruje u jejího jména zkratka DSQ – diskvalifikace. Ve druhém depu jí totiž vypadlo ze stojanu kolo. Česká reprezentantka, která se triatlonu věnuje teprve rok, ho nechala ležet, za což obdržela od rozhodčích desetivteřinovou penaltu. Její nezkušenost se projevila také při běhu, kdy si nepohlídala penalty box a obdrženou penaltu neodstála, za což byla následně diskvalifikována.

„Mám teď hodně smíšené pocity, protože s výkonem jsem spokojená, ale z výsledku jsem samozřejmě hodně zklamaná. Takže ten negativní dojem teď převládá,“ hodnotila závod. „Plavání jsem zvládla lépe než v rozjížďkách, na kole jsem si hlídala první balík a cítila jsem se dobře, takže jsem někdy i tahala, což pro mě byla velká zkušenost. Běh odpovídá tomu, na co momentálně mám. Pořád to není top, nemůžu se srovnávat s nejlepšími, ale posouvám se dopředu, což je pozitivní.“

V sobotních semifinálových jízdách bojovali o postup také další Češi. V prvním semifinále jeli David Martin (16. místo v semifinále / 43. celkově) s Filipem Michálkem (24. / 74.). Ve druhém byli Tomáš Zikmund (18. / 49.) a Filip Tlamka (25. / 59.). Ve třetím semifinále jel s Radimem Grebíkem také Tomáš Kříž (18. / 65.).

Plavecká část měřící 750 metrů se uskutečnila v Městském jezeře. 20km cyklistická část byla sice rovinatá, ale v některých pasážích technicky náročná kvůli úzké silnici a ostrým zatáčkám či otočkám. Nakonec čekal na závodníky 5km běh. Zajímavostí je, že ačkoliv distance pro sobotní semifinále i nedělní finále zůstaly zachovány, pro každý den připravili pořadatelé jiné tratě.

Svého zástupce mělo Česko také v závodě Evropského poháru juniorů. Šimon Michálek obsadil ve svém semifinále 11. místo a v celkovém pořadí mu patří 36. pozice.