Nevyužité prostranství kolem tamního kulturního domu místní překřtili na Špuntov. Jedná se o místo určené pro hry i odpočinek.

„V celé své kráse se Špuntov sice zaskví až s jarem, kdy jej doplní nový trávník, dřevěné lavičky a květinová výsadba. Děti už se na něj ale tak těšily, že jsme s jeho otevřením nemohli otálet," přiblížila starostka Francovy Lhoty Kateřina Trochtová.

A otevření bylo vskutku luxusní. Oslavy zahájil lampionový pochod broučků čítající desítky dětí, rodičů i prarodičů. Poté následovalo otevření areálu, který v podvečer rozzářilo více než tisíc svíček.

Do projektu budování Špuntova se zapojilo více než sto třicet místních nadšenců. Ti si své snažení i vznik projektu připomněli pomocí fotografií promítaných na velké plátno na fasádě kulturního domu.

Slavnostního večera se zúčastnil také Ondřej Šindelář z Nadace Via, která jej spolusponzorovala.

„Udělali jste velký kus práce, který úplně proměnil původně nevyužitý kout vaší obce v krásné a zajímavé místo," zhodnotil. Rovněž poukázal na to, že společné setkávání, plánování i práce je důkazem, že lidem z Francovy Lhoty není místo, kde žijí, lhostejné.

Po otevření Špuntova následoval večerní program v podobě ohňové show meziříčské skupiny Boca Fuego a koncertem skupiny Dareband.