Pořádným světoběžníkem se v posledních týdnech stal především trenér Jiří Mika. Před pár dny se vrátil z daleké ruské Astrachaně, kde byl jako asistent mužské reprezentace u prvního zápasu s Ruskem o postup na MS 2013. Pak musel o týden později, uplynulou sobotu, strávit domácí porážku v odvetě s Ruskem a vyrovnat se s tím, že reprezentace na šampionát přes Rusy nepostoupila. Prakticky ihned poté Jiří Mika přeorientoval svou mysl na další velkou a hlavně vzdálenou misi.

Ve městě Blumenau totiž budou čeští vysokoškoláci obhajovat druhou příčku z Maďarska zpřed dvou let. Kromě zuberského kouče Jiřího Miky u toho budou také jeho dva svěřenci Miroslav Jurka a Ondřej Mika, třetím do hráčské party Zubřanů bude Štěpán Krupa, momentálně formou hostování hráč Dukly Praha. Kromě nich bude tým tvořen dalšími hráči z extraligových klubů z Lovosic, Dukly, Plzně a Karviné. I když všechny svoje svěřence dobře zná, netroufne si kouč Jiří Mika odhadovat ambice svého týmu. „Výběr se na každém šampionátu dost mění, studenti přicházejí a odcházejí. Kupříkladu my máme z minulého výběru v Maďarsku jen pět stejných hráčů (Petržala, Krupa, Jurka, Vančo a Petrovský). Navíc máme některé protivníky pro nás hodně exotické," připomíná trenér Mika fakt, že v základní skupině se Češi potkají například s Chile nebo Koreou.

Do daleké Brazílie odletěla česká výprava včera (ve středu) odpoledne. „S ohledem na to, jakou neznámou pro nás soupeři jsou, je těžké si vytyčovat nějaké cíle. Pojedeme tam odvést co nejkvalitnější výkony," ujišťuje Jiří Mika, jenž bude mít ze stříbrného týmu zpřed dvou let z Maďarska v družstvu pětici hráčů.

Do výběru žen bylo povoláno hned kvarteto házenkářek z našeho kraje (Poznarová, Růčková, Salčáková, Štěrbová), které se pod vedením Jana Bašného pokusí minimálně zopakovat poslední bronzový úspěch. Zvláště když bude mít téměř totožnou sestavu, jaká nedávno vybojovala postup na prosincové ME. „I proto je nadcházející podnik jeden z bodů přípravy. Určitě se pokusíme o co nejlepší výsledek," slíbil Bašný.