„V loňském roce mírně narostl celkový počet dopravních nehod a bohužel radikálně vzrostl i počet osob, které při nich utrpěly zranění neslučitelná se životem. Nižší je ale počet řidičů, kteří zavinili dopravní nehodu pod vlivem návykových látek. Ostražitější jsou také chodci, počet srážek s nimi se rapidně snížil a menší je také počet zraněných," uvedla mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Jak vyplývá ze statistik, nejčastěji řidiči vloni bourali již tradičně v pátek, a to 278 krát, nejostražitější byli v sobotu ve 185 případech a v neděli ve 161. K tragickým dopravním nehodám policisté nevyjížděli pouze v neděli a v pondělí.

Dopravní nehoda ve Zlíně na ul. Okružní, 20. března 2021.
Lexus ve Zlíně srazil mladého chodce. Ten na místě zemřel

Nehody na přejezdech

Na železničních přejezdech došlo k 7 dopravním nehodám, což je o jednu méně než předloni. Jeden člověk při nich zemřel (předloni žádný) a dva byli lehce zraněni (předloni 1).

„Požití alkoholu za volantem u viníků dopravních nehod evidujeme v mnohem menším měřítku než předloni. V roce 2021 zavinilo dopravní nehodu celkem 62 opilých řidičů, což je o 27 méně než v roce předloňském, menší je i počet řidičů, kteří zavinili nehodu pod vlivem drog a to vloni 3 krát předloni 5 krát.

Počet řidičů, kteří nadýchali více než 1,5 promile alkoholu, se snížil z 66 na 39,“ sdělila policejní mluvčí.

Vlak se na přejezdu srazil s dodávkou
Vlak se na přejezdu srazil s dodávkou, naštěstí se nikdo nezranil

Chodci jsou opatrnější

Chodci na Zlínsku jsou podle informací policie čím dál ukázněnější. V loňském roce se opět snížil počet srážek s chodci, a to z 51 případů na 39 případů (z toho 13 dětí).

Tři dospělí chodci zemřeli. Loni při srážce s vozidlem nikdo nezemřel, v roce 2020 zahynulo pod koly vozidel osm osob. Těžké zranění při těchto nehodách utrpělo loni 31 lidí a předloni 40 chodců utrpělo při srážce zranění lehké. Sedm chodců letos tuto nehodu zavinilo samo, předloni se toto číslo vyšplhalo na 15 osob.

Za loňský rok značně přibylo podle mluvčí Kozumplíkové srážek se zvěří, číslo se zvedlo z 304 na 453. Naštěstí při nich žádný z účastníků neutrpěl žádné zranění.

Nesprávný způsob jízdy stál za celkem 735 (předloni 711) nehodami, druhou příčinou zavinění dopravních nehod motorových vozidel je nepřiměřená rychlost (157 nehod) a na třetím místě stojí nedání přednosti v jízdě (126 nehod).

Ilustrační foto
Na čtyřproudovce u Slušovic auto srazilo muže, ten byl na místě mrtev

Důležitá je i prevence

Policejní preventisté společně s dopravními policisty, policisty jednotlivých obvodních oddělení a s pracovníky Besip realizují v průběhu celého roku nespočet dopravních akcí zaměřených na konkrétní skupiny účastníků silničního provozu.

„Věříme, že ke snížení jednotlivých ukazatelů přispívají také celorepublikové projekty zaměřené na chodce i řidiče motorových i nemotorových vozidel, např.

„Zebra se za Tebe nerozhlédne“ nebo „Řídím, piju nealko pivo“.

Cílem tohoto působení je jednak eliminovat počet dopravních přestupků a dopravních nehod, ale zejména zvýšit povědomí všech účastníků silničního provozu o bezpečném pohybu na silnici,“ doplnila Monika Kozumplíková.