V ruinu se změnil náhle během noci. Naštěstí se nikomu nic nestalo, nebyly ani další škody. V následujících dnech dům čeká demolice

Tehdy to bylo takřka běžné čtvrteční odpoledne 24. července. Náhle se však v ulici Podvesná VII na chvíli zastavil život, aby se rozběhl ještě rychleji. Část rekonstruovaného baťovského dvojdomku ze 30. let se zřítila. Podle očitých svědků dělníci začali obkopávat domek, v důsledku čehož začal nekontrolovatelně pracovat.

Nejprve spadla část celé stěny a po průjezdu vlaku se kvůli způsobeným otřesům zřítila také další část objektu. Nikomu se tehdy nic nestalo, jen z druhé části domku musela být pro vlastní bezpečí přestěhována starší paní.

Jedna ze sousedek tehdy jen suše konstatovala, že to bylo náhlé a bez sebemenšího náznaku hluku. Celý zbytek odpoledne i vpodvečer se kolem polozbořeného domu rojily davy zvědavců, kteří si zblízka chtěli prohlédnout, jak se hroutí historie. Původní polozbořená část byla následně zdemolována. V srpnu se pak na stejné místo vrátili stavební dělníci, aby obnovili původní ráz objektu. Přístavbou tak dle přesně definovaného postupu opět vznikl „baťovský“ dvojdomek.

Obrovská rána probudila spící

Kolem půl třetí v noci se včera podobnou katastrofou otřásla ulice Pod Rozhlednou. Tentokrát se však nejednalo o žádný tichý sesuv. „V noci mě vzbudila strašná rána, když to vidím, je to hrůza,“ řekla včera osmaosmdesátiletá sousedka zříceného domu Bohumila Doškářová, která se přišla na vlastní oči přesvědčit, co se stalo s domem, na který se dívala každé ráno.

I když bylo ráno místo spíše liduprázdné, přece se občas přišli někteří sousedé a zvědavci podívat. Také v tomto případě nebyl nikdo zraněn a došlo k zabezpečení místa, i zde blikaly fotoaparáty mobilních telefonů a zaznívaly vzrušené debaty o možných příčinách zřícení.

„Když to vidím, je zázrak, že to vydrželo tak dlouho, protože to nebylo vůbec nijak zajištěné. Žádný věnec v přízemí ani v patře, ani nahoře. To se pak nemůže nikdo divit, že se to celé tak rozjelo,“ upozornil stavební dělník Jan Sedlář, který se podílí na rekonstrukci jiného baťovského domku o ulici dál.

Asi pomohl i vítr

Nejdiskutovanější částí rekonstrukce však bylo obkopání celého domu, které bylo zřejmě jednou z hlavních příčin zřícení. Někteří spekulovali také o tom, že mohl mít na této katastrofě svůj díl viny silný vítr, který v poslední době v místě řádil. Jedna věc je však jistá. Způsob práce byl u obou baťovských domků podobný.

Právě obkopání a snaha o dodržení podmínek zachování baťovských domků totiž mohly nepřímo vést k jejich zkáze. „I my jsme museli při rekonstrukci podkopávat. Taky jsme měli strach, ale naštěstí to bylo víc zajištěné,“ zmínil Sedlář. Zároveň připomněl, že je sice krásná snaha o zachování Baťova dědictví, avšak mnohdy může být jak nebezpečná, tak finančně nákladná. Sto rad pro baťovské bydlení, které jsou k dispozici na oficiálních stránkách města, sice působí sofistikovaně a chvályhodně, avšak pro majitele domků jsou často spíše noční můrou.

Zřícené torzo z baťovské éry ze včerejší noci tak čeká podobný osud, jaký postihl objekt v ulici Podvesná VII. „Majitel byl stavebním úřadem vyzván, aby odpojil veškeré inženýrské sítě a zabezpečil stavbu tak, aby nedošlo k ohrožení zdraví či života osob a zvířat,“ připustila nevyhnutelnou demolici mluvčí zlínské radnice Marie Masaříková.