V době srážky bylo ve vlaku šedesát cestujících, ti museli být evakuováni. Na místě události zasahovali profesionální hasiči z Kroměříže a Zlína a drážní hasiči z Přerova. Doprava na trati byla omezena.

Případ si převzali kroměřížští kriminalisté.

„V tuto chvíli mohu potvrdit, že šlo o muže, který při srážce utrpěl zranění neslučitelná se životem. Jeho totožnost v současnosti zjišťujeme,“ uvedla za kroměřížské policisty tisková mluvčí Simona Kyšnerová.

Věra Sigmundová
Starostce Sigmundové hrozí až pětileté vězení

Podle ní se okolnosti a příčiny tragické srážky zjišťují. „Pracujeme s několika verzemi jak k neštěstí došlo, jednou z nich je i ta, že muž vešel do kolejiště úmyslně. Prověřit musíme ovšem všechny varianty,“ doplnila kroměřížská policejní mluvčí.

Není vyloučena sebevražda

Provoz na trati byl na více jak dvě a půl hodiny omezen. „V provozu byla jen jedna kolej, na které byla snížena rychlost. Cestující z expresu byli evakuováni,“ uvedl za krajské hasiče tiskový mluvčí Roman Žemlička.

„Pokud se stane událost na trati a cestující jsou evakuováni, kdy jejich evakuaci kvůli bezpečnosti provádí většinou hasiči, tak je zajištěno jejich přemístění do nejbližší stanice, odkud mohou pokračovat jiným spojem do místa jejich určení,“ uvedl za dopravce České dráhy tiskový mluvčí Petr Šťáhlavský. Doplnil, že jízdné v těchto mimořádných případech platí pro tyto cestující jejich původní.

„Provoz na trati byl obnoven po dvou hodinách. Není vyloučeno, že se mohlo jednat o sebevraždu, ale to je nyní v šetření policie a vyšetřovatele železniční dopravní cesty,“ připomněl za Drážní inspekci mluvčí Martin Drápal.

Podle jejich statistik, zemřelo v České republice jen za první měsíc letošního roku při srážce s vlakem 7 osob, z deseti srážek, ve Zlínském kraji se pak v lednu střetl vlak s osobou jen jednou, srážka si vyžádala zranění.

Bývalá ředitelka Kroměřížské nemocnice, a.s. Lenka Mergenthalová,uvedla v rozhovoru pro Deník, že by se nyní na  pozici šéfky špitálu vrátit nechtěla.
Ředitelkou? Už ne, říká Mergenthalová