Mladší leží ve Fakultní nemocnici v Ostravě, kde se o něj starají zdravotníci na oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče. „U chlapce došlo k otravě oxidem uhelnatým a následnému tonutí. Jeho zdravotní stav je bohužel nestabilní a v současné chvíli bohužel kritický," informoval mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Druhý chlapec byl převezen do Městské nemocnice Ostrava, kde o něj pečují lékaři na jednotce intenzívní péče. Také jeho zdravotní stav je velmi vážný. „Stav chlapce je stále kritický," potvrdila v úterý odpoledne mluvčí městské nemocnice Magda Otáhalová. Smutnou událostí z Velikonočního pondělí se nadále zabývají také kriminalisté. Podle vsetínské policejní mluvčí Lenky Javorkové prověřují, zda se v tomto případě někdo nedopustil trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, za které hrozí až čtyřleté vězení. Konkrétní obvinění však prozatím nepadlo.

Kriminalisté nyní čekají na zprávu revizního technika. Zadali také další znalecké posudky. „Přizvali jsme znalce plynových zařízení, a také znalce z oboru požární ochrany, odvětví kominářství," prozradila Lenka Javorková.

Chlapci se nebezpečným oxidem uhelnatým unikajícím zřejmě ze zhaslé karmy v koupelně otrávili v pondělí večer při koupání. Neštěstí se stalo ve starším bytovém domě v Žerotínově ulici. Přivolaným zdravotníkům se podařilo chlapce oživit, letecky je poté transportovali do Ostravy. „Na místo byla povolána také psycholožka krajských hasičů ze Zlína," uvedl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Doplnil, že záchranáři v koupelně naměřili 450 ppm jednotek oxidu uhelnatého. Taková hodnota už je považována za poměrně vysokou.

Podle odborníků však lze podobným tragickým událostem včas zabránit. „Existují hlásiče zplodin z karmy," upozornil Antonín Hromada ze vsetínské firmy pracující v oboru vodo, topo, plyn. Princip hlásičů je podle jeho slov jednoduchý. „Pokud zplodiny unikají do kouřovodu či komína, tedy kam mají, tak je vše v pořádku. Pokud však unikají do místnosti a překročí nastavenou mez, tak hlásič spustí poplach," vysvětlil Antonín Hromada.

Úroveň koncentrace zplodin, při které hlásič spustí, je daná už výrobcem. Podle Antonína Hromady navíc varovné zařízení nepředstavuje velkou investici a může přitom ochránit to nejcennější. Hlásič se dá pořídit od tisíce korun.

Související Dva chlapci se v Meziříčí otrávili oxidem uhelnatým z karmy