Zdravotníci podchlazené chlapce převezli do meziříčské nemocnice. Okolnostmi události se zabývají policisté.

Školní třída třeťáků byla s pedagožkou na výletě po naučné stezce, která vede také kolem rybníka.

„Jeden z devítiletých chlapců se rozhodl vyzkoušet, jak je led na rybníku silný. Nedbal striktního zákazu učitelky a na led vstoupil. Následovali ho další dva spolužáci,“ vylíčila vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Asi dvacet metrů od břehu se led probořil a děti skončily ve vodě. Učitelka okamžitě volala o pomoc na tísňové lince 112. Sama totiž na oslabený led vstoupit nemohla.

Štěstím v neštěstí se ukázal fakt, že vodní plocha se nachází jen sto metrů od stanice profesionálních hasičů. Příjezd záchranářů tak byl otázkou pouhých okamžiků.

„Část jednotky vyběhla k vodě přímo ze stanice, včetně velitele zásahu. V případě přímého ohrožení lidí v ledové vodě je rozhodující každá minuta,“ zdůraznil mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Ještě než záchranáři dorazili k rybníku, podařilo se jednomu za školáků dostat po ledu ke břehu. Další dvě děti však byly stále v otvoru probořeného ledu.

Na přípravu člunu ani složitějších technických pomůcek nebyl čas. Hasiči proto k záchraně použili takzvané házecí lano. Na něm postupně obě děti vytáhli do bezpečí.

Vystrašené školáky si převzali do péče zdravotníci. Svlékli je z mokrého oblečení a vzali do dvou sanitek.

„Děti byly podchlazené. Převezli jsme je do nemocnice ve Valašském Meziříčí k dalšímu ošetření,“ uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan.

Okolnosti školní procházky, která mohla skončit tragédií, se budou policisté dále zabývat. Podle policejní mluvčí Lenky Javorkové však z prvotního vyšetřování vyplývá, že učitelka nemohla nehodě zabránit.