Policisté provedli u řidiče z Rožnovska dechovou zkoušku ke zjištění alkoholu.

„Ta byla negativní. Orientační test na návykovou látku byl ale pozitivní,“ uvedl policejní mluvčí Vladislav Malcharczik. 

Na základě vyšetřování policie určí, jestli se bude jednat o přestupek, nebo se případ bude řešit v trestním řízení.

„Záleží na míře zranění tří cestujících i na tom, do jaké míry se potvrdí orientační test na návykovou látku,“ vysvětlil Malcharczik.

Častý uživatel taxi služby Zbyněk Loukota kroutil nad nezodpovědností řidiče hlavou.

„Když sedám do taxíku, předpokládám, že je to řidičovo zaměstnání, za které bere peníze. A je tím pádem čistý,“ divil se sobotnímu případu Loukota.

Třiapadesátiletá řidička z Hornolidečska havarovala ve čtvrtek 16. listopadu 2017 u Horní Lidče. Po nehodě nadýchala 2,38 promile alkoholu.
Řidička nezvládla řízení a skončila na louce. Po nehodě dýchla 2,38 promile

Podle něj mohou omezit podobné případy tvrdé postihy či namátkové kontroly.

„Buď dostanou řidiči mastnou pokutu, nebo se musí bát kontrol od policie i zaměstnavatelů,“ vysvětlil Loukota. 

K sobotní dopravní nehodě došlo krátce po čtvrté hodině ráno. Čtyřiadvacetiletý řidič taxíku havaroval se Škodou Superb na silnici u Zašové.

„V době příjezdu hasičů byli všichni cestující mimo auto, takže jsme je nemuseli vyprošťovat,“ uvedl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. 

Povolaná jednotka profesionálů z Valašského Meziříčí zajistila místo havárie a zabezpečila vrak proti požáru. Uniklé provozní náplně zlikvidovali hasiči pomocí sorpčních látek.

„Velitel zásahu nařídil odstranění stromu, abychom mohli auto vyprostit a naložit na odtahovku,“ doplnil Řezníček.

V MINULOSTI UŽ LIDÉ V TAXÍKU UMÍRALI

Podle policejního vyšetřování řidič nepřizpůsobil rychlost a narazil do stromu. Dvě mladé ženy a jeden mladík ve věku od osmnácti do dvaceti let, všichni z okolí Rožnova utrpěli lehké zranění, které si vyžádalo převoz do nemocnice. Škoda na havarovaném voze taxislužby dosáhla sto deseti tisíc korun.

Historie ovšem pamatuje i smutnější případy. V dubnu a květnu 1998 způsobili dva nezodpovědní taxikáři na Valašsku smrt šesti lidí. 

Nejprve v Novém Hrozenkově havaroval jeden z nich do řeky. Zahynuli čtyři pasažéři. Jen o měsíc později při zběsilé jízdě vsetínskou Smetanovou ulicí srazil a zabil dva chodce další taxikář.

Žádný z řidičů tehdy neměl v taxíku co dělat. Ani jeden v době tragické nehody totiž nedosáhl 21 let. Tedy věk, který jako podmínku pro řízení vozů taxi stanovil zákon, jež začal platit 1. dubna 1998.

Ilustrační foto.
Žena upadla z kola. Policista za ní přišel s pokutou do nemocnice