Do pátrání po zbloudilém a vyčerpaném muži, který vyrazil na Lysou horu, se v pondělí 18. července večer zapojili horští záchranáři, policisté z Frýdlantu nad Ostravicí a ze speciální pořádkové jednotky i posádka vrtulníku letecké záchranné služby z Ostravy.

"Prvotní informace byly, že mladý muž zdolával výšlap na Lysou horu. Nejdříve měl jít po červené, poté zřejmě sešel na špatnou cestu a šel směrem do lesa, kde se přestal orientovat," uvedla k pondělní akci mluvčí policie Eva Michalíková.

Tísňové volání

Muž se ozval přes tísňové číslo horské služby 1210 v půl osmé večer přímo na dispečink. "Po celou dobu pátrání byl se záchranáři v kontaktu, ale vůbec nedokázal popsat, kde se na Lysé hoře nachází," doplnil Radan Jaškovský, náčelník Horské služby ČR.

Jan Homolka
Šéf českých turistů: Naše značení je unikátní, pohoří tu jsou krásná

„Neměl ani chytrý telefon a tím pádem ani aplikaci Záchranka. Jen nám dokola opakoval, že tam pravděpodobně zemře. Ihned jsme tedy vyjeli na terénních čtyřkolkách a terénním autem a začali prohledávat především okolí značených cest,“ uvedl k počátku pátrání Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Záchranáři také kontaktovali Policii, která do udaného prostoru vyslala několik hlídek v automobilech. Zároveň se horští záchranáři také domluvili na pomoci vrtulníku ostravské letecké záchranné služby. 

Zapadající slunce

„Chtěli jsme po pánovi, aby pozorně poslouchal, zda neuslyší motory naší techniky či vrtulníku. Po nějaké době nám sdělil, že vidí zapadající slunce. Tím jsme pátrání mohli zúžit na západní svah Lysé,“ popsal pátrání dále Jaroslav Pavlica.

I vrtulník a policisté se přemístili do udané lokality a hledaný muž konečně před desátou hodinou oznámil, že helikoptéru slyší. 

Velká Čantoryje, nejvyšší vrchol Slezských Beskyd, Nýdek, Třinec, Frýdek-Místek, červenec 2022.
OBRAZEM: Tyto úžasné výhledy nabízí nejvyšší vrchol Slezských Beskyd. Znáte ho?

„Nakonec se nám podařilo ve spojení s posádkou LZS přibližně určit, kde pán může být. A krátce nato jsme jej také nalezli, byl v dobrém zdravotním stavu, jen zcela zmatený a dezorientovaný. Převezli jsme jej tedy z úbočí hory a předali policistům,“ doplnil Jaroslav Pavlica.

"Muž byl před 22 hodinou nalezen pracovníky Horské služby Beskydy. Nebyl zraněn, ale byl zcela zmatený a dezorientovaný, proto mu byla na místě poskytnutá lékařská pomoc. Dechová zkouška prokázala okolo půl promile alkoholu v dechu. Tímto bychom chtěli apelovat na zodpovědný přístup a bezpečný pohyb v terénu," dodala policejní mluvčí Eva Michalíková.