Řidičů, kteří neposkytnou zraněným první pomoc, podle policistů stále přibývá. „Pouze ve dvou případech se uprchlého viníka podařilo dopadnout," konstatovala smutnou bilanci policejní mluvčí Lenka Javorková.

Při prázdninových nehodách přišli na Vsetínsku o život už dva lidé.

V naprosté většině případů, kdy viník od místa nehody ujede, jde přitom pouze o hmotnou škodu. „Takovou nejčastější situací je nabourané auto na parkovišti. Důvod ujetí je jednoznačný, a to neochota uhradit škodu majiteli poškozeného auta," domnívá se policejní mluvčí.

Policisté v těchto případech potřebují pomoc svědků nehody. „Jde o jeden z důležitých zdrojů informací, které mohou přispět k dopadení viníka. Lidé by neměli být lhostejní, protože se mohou dostat do podobné situace oni sami," zdůraznila Javorková.

Jak dále uvedla, šoférů, kteří uprchnou od těžké dopravní nehody, je naštěstí minimum. „Následky jsou v takových případech mnohem tragičtější," říká smutně mluvčí.

Příčinou ujíždění je podle policistů například požití alkoholu, drog nebo jiná trestná činnost. Svoji roli tady hraje také strach z následného trestu. „Přitom neposkytnutí pomoci je vážný trestný čin. Řidiči, který má účast na dopravní nehodě a neposkytne potřebnou pomoc, hrozí až pět let vězení," varovala Javorková.

Podle dopravní psycholožky Emy Vrchovské z Valašského Meziříčí má problém útěku z místa nehody dvě roviny. „V případě řidičské populace je to neúcta a malý respekt ke stanoveným normám, pravidlům a zákonům. Co se týče individuální stránky člověka, jsou potíží chybějící morální zásady," vysvětlila Vrchovská. Pokud podle ní lidem chybí morálka, stávají se bezohlednými a sobeckými. Obávají se prý také následků nehody. „Velký vliv na psychiku má panika, která kvůli stresu na čas vyřadí racionální uvažování," upozornila psycholožka.

Lidé často nevědí, jak v dané situaci vůbec jednat. Nejdůležitější kroky při zasahování u nehody popsal Daniel Bělov ze vsetínské pobočky záchranné služby Zlínského kraje. „Nesmírně důležité je dbát na vlastní bezpečnost. V dostatečné vzdálenosti viditelně označte místo nehody. Zastavte raději za nehodou, použijte veškeré výstražné prvky," upozornil Daniel Bělov. Účastník dopravní nehody by měl také ihned zjistit, co se stalo. O kolik se jedná aut, počet zraněných a v jakém jsou zdravotním stavu. „Urychleně volejte záchranáře a popište jim celou situaci co nejpřesněji. Nemusíte už volat na žádná další čísla, protože hasiče a policisty záchranka vyšle," poradil lékař. Důležité je také zajistit dýchání u zraněného, pokud je v bezvědomí. A to zevní masáží srdce. „Stlačujte hrudní koš asi pět centimetrů od středu stokrát za minutu. Umělé dýchání není nutné," upřesnil záchranář.

Dalším důležitým krokem je neprodleně zastavit velké krvácení. Zraněné, kteří jsou při vědomí, je potřeba uklidnit. Posadit, položit, udržet je v klidu a bezpečí do příjezdu záchranářů. Velký vliv při první pomoci má počet postižených i počet zachránců.

Autor: MARKÉTA VIDLÁKOVÁ