U dopravní nehody v Prlově zasahovali profesionální hasiči, policisté i zdravotníci.

„Osmatřicetiletý řidič ze Zlína jel ve voze Ford od Valašské Polanky k Prlovu. V pravotočivé zatáčce na zledovatělé vozovce přejel do protisměru, kde se čelně srazil s protijedoucím nákladním autem LIAZ s přívěsem. Řídil jej šestašedesátiletý řidič z Olomoucka,“ popsal vsetínský policejní mluvčí Vladislav Malcharczik.

Osobní auto skončilo po srážce s naloženým kamionem převrácené na boku. Řidič osobáku se dostal z auta ještě před příjezdem záchranářů, byl však lehce zraněný.

„Hasiči mu poskytli předlékařskou první pomoc a poté ho předali do péče přivolaným záchranářům. Ti muže odvezli do nemocnice k dalšímu vyšetření. Řidič z nákladního vozidla zraněný nebyl,“ přiblížil mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček.

Medvěd hnědý v Beskydech, jak jej na konci ledna zachytil Václav Tomášek.
V Beskydech se objevil medvěd, strhl tři jeleny

Dechové zkoušky u řidičů byly negativní. Škoda na osobním autě činí 130 tisíc korun, na náklaďáku rovných 100 tisíc. Silnice byla kvůli odstraňování následků kolize obousměrně uzavřená, policisté odkláněli dopravu po objízdných trasách.

Velmi podobný průběh měla i druhá nehoda u Francovy Lhoty.

„Dvaatřicetiletý řidič z Hornolidečska jel autem značky Peugeot od Francovy Lhoty k Horní Lidči. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou na zledovatělé silnici dostal smyk a vyjel do protisměru, kde z opačného směru přijížděl linkový autobus s jedenácti cestujícími,“ vylíčil policejní mluvčí Malcharczik.

Kvůli možnosti, že bude na místě nehody více zraněných, zamířili do Francovy Lhoty profesionální hasiči z Valašských Klobouk a Vsetína i místní dobrovolní hasiči. Autobus skončil po střetu v příkopu, jeho dveře nešly otevřít.

„Hasiči proto odkopali nahrnutou hromadu sněhu, aby bylo možné se do autobusu dostat,“ vysvětlil mluvčí hasičů Pavel Řezníček.

Z cestujících se lehce zranila jen jediná – osmapadesátiletá žena. Lehké zranění si z kolize odnesl také řidič osobního auta. Oba dva si do péče převzali zdravotníci. Dechové zkoušky u řidičů i v tomto případě vyloučily ovlivnění alkoholem. Škoda na osobním autě je 90 tisíc korun, na autobusu Irisbus činí 150 tisíc korun.

„V obou případech byl provoz kvůli zjišťování okolností nehod a odstranění poškozených vozů na několik hodin omezen,“ poznamenal policejní mluvčí.

Upozornil, že v aktuálním období se povrch silnic často mění.

„Na slunných místech mohou být komunikace suché. Jinak tomu je ale ve stínu. Zde se může celodenně držet vlhkost a hrozí namrznutí vozovky,“ varoval Vladislav Malcharczik.