Nešťastnou událost vyšetřují zlínští kriminalisté.

„Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Viníkovi hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na čtyři roky,“ informovala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.Podle policistů došlo k události v sobotu před půlnocí na schodišti před vstupem na diskotéku.

„Vzhledem k vysokému počtu návštěvníků, kteří se nemohli dostat dovnitř ani ven, došlo na schodišti k přelidnění, panice a následně ke zranění několika mladých lidí,“ popsala Kozumplíková.

Ilustrační foto.
Vlak zachytil tři nelegální migranty. Jeden zemřel, další jsou v kritickém stavu

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Jakub Omelka uvedl, že rozsah zranění se výrazně lišil.

„Od intoxikace alkoholem až po velmi vážná zranění bezvědomí, crush syndrom. Pacienti ve stavu ohrožení života byli převezeni na vysokoprahový urgentní příjem Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, další pacienti putovali do úrazových ambulancí, dva skončili na jednotce intenzivní péče dětského oddělení,“ upřesnil Omelka.V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně ošetřovali šest zraněných ze slušovické diskotéky.

„Hospitalizováno zůstává pět nezletilých. Jeden z nich je v těžkém stavu, tři ve středně těžkém stavu a jeden zůstává v nemocnici na pozorování,“ přiblížila pro Deník mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Doplnila, že lékaři krajské nemocnice ambulantně ošetřili také jednoho zletilého, který byl poté z nemocnice propuštěn.

Sanitky přijely ze Zlína i Vsetína

První tísňový hovor na linku 155 zaznamenalo Zdravotnické operační středisko v sobotu tři minuty před půl dvanáctou v noci. Na sociálních sítích se objevily informace, že neštěstí v hudebním klubu předcházela potyčka mladíků na přeplněném schodišti.

Vzhledem k charakteru události na místě zasahovalo velké množství výjezdové techniky. Mluvčí zdravotníků Jakub Omelka vyjmenoval dvě vozidla rychlé zdravotnické pomoci ze Zlína, jeden vůz rychlé zdravotnické pomoci ze Vsetína, jeden vůz rychlé lékařské pomoci ze Vsetína a jeden vůz rendez-vous ze Zlína.

„Sanitní vozy se navíc po předání pacientů v nemocnicích na místo události vracely. Jedna posádka na místě zůstávala ještě i po předání posledního z pacientů pro případ, že by se v objektu music clubu nacházela další zraněná osoba,“ doplnil Omelka.

Ilustrační foto.
Vlak zachytil tři nelegální migranty. Jeden zemřel, další jsou v kritickém stavu

Zásah skončil až dvě hodiny po půlnoci. Podle Jakuba Omelky byla situace komplikovaná také pro zdravotnické operační středisko, které z místa události evidovalo zvýšený počet telefonátů. Počet zraněných se teprve časem upřesňoval, operační řízení vysílalo na místo další posádky.

„Kromě koordinace výjezdové techniky spojené s touto událostí navíc musely dispečerky zvládat obvyklý příjem hovorů na tísňovou linku 155,“ doplnil Omelka.

Ve známém slušovickém klubu zasahovali také hasiči. Na místo krátce před půlnocí vyjížděly tři jednotky ze Zlína, Slušovic a Vizovic.

„Po příjezdu hasičů se u klubu nacházelo velké množství lidí. Osm z nich bylo zraněno. Hasiči poskytli několika zraněným první předlékařskou pomoc, a to až do příjezdu dalších sanitních vozů. Poté raněné předávali posádkám zdravotnické záchranné služby a dále jim pomáhali s jejich ošetřením,“ popsala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Poté, co se hudební klub podařilo vyprázdnit, hasiči společně s policisty objekt procházeli, aby zkontrolovali, zda se uvnitř nenachází další zranění.

„To se naštěstí nepotvrdilo,“ poznamenala Javoříková s tím, že hasiči také po celou dobu zásahu osvětlovali prostory před klubem.

Policisté žádají o pomoc svědky, ocení záznamy z kamer či mobilů

Okolnosti dění na slušovické diskotéce nyní prověřují kriminalisté. Přímo na místě v noci na neděli zasahovali policisté z několika obvodních oddělení a také policisté z pohotovostního a eskortního oddělení.

„V souvislosti s prověřováním žádáme o pomoc také veřejnost. Pokud nám návštěvníci diskotéky mohou poskytnout bližší informace k incidentu nebo kamerové záznamy z průběhu události, ať se ozvou na linku tísňového volání policie 158,“ vyzvala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Nehoda na D55 mezi Hulínem a Otrokovicemi, 25. října 2022
Auto vletělo na D55 do vozu údržby, řidič skončil v nemocnici

INFOBOX – CO JE CRUSH SYNDROM?
Crush syndrom je zdravotní stav vznikající dlouhodobým stlačením nebo masivním zhmožděním měkkého svalstva, který je charakterizovaný silným šokem a selháním ledvin. Nejčastěji se vyskytuje při katastrofách, jako je zemětřesení, u obětí, které byly uvězněny pod spadlým zdivem. zdroj: Wikipedie