V pondělí odpoledne hlídka vsetínské dopravní policie kontrolovala dodržování rychlosti v Novém Hrozenkově. Krátce po šestnácté hodině chtěla zastavit Volkswagen Touareg, který městysem projížděl rychlostí 68 kilometrů za hodinu.

„Řidič však na výzvu nereagoval a začal ujíždět. Mezi Halenkovem a Huslenkami odbočil na louku a mířil k řece Bečvě. A v ní nakonec automobil skončil převrácený na bok,“ vylíčil policejní mluvčí Petr Jaroš.

Čtyři migranty pochytali

Z převráceného auta postupně vyskákalo šest lidí, kteří se snažili uprchnout a dostat na druhý břeh.

„Čtyři osoby se policistům podařilo vypátrat, dva muži, pravděpodobně řidič a jeho spolujezdec, unikli,“ uvedl Jaroš. Okamžitě se rozjelo pátrání, do něhož se zapojilo patnáct policistů. Zanedlouho už nad okolím havárie létal i policejní vrtulník, který celou oblast pročesával až do večerních hodin.

Ukázalo se, že čtyři zadržení jsou z Blízkého východu. Také že nemají cestovní doklady a na území Česka pobývají nelegálně. Všichni čtyři museli být ošetřeni ve Vsetínské nemocnici.

„Policisté budou s migranty provádět další procesní úkony a mimo jiné je budou za přítomnosti tlumočníka vyslýchat,“ doplnil Petr Jaroš.

Policie hledá svědky

Vsetínští kriminalisté žádají o pomoc veřejnost.

„Dva muži, kteří v pondělí po šestnácté hodině utekli z místa havárie v katastru obce Halenkov, jsou pravděpodobně taktéž cizinci a není vyloučeno, že je mohl během uplynulých hodin někdo vidět,“ uvedl policejní mluvčí. Kromě takových očitých svědectví by kriminalistům pomohly také záběry z kamer umístěných v automobilech, jež se mohly s tmavým vozidlem značky Volkswagen Touareg s polskou poznávací značkou potkat.

„Informace rádi přijmeme na kterékoli policejní služebně či prostřednictvím linky 158,“ uzavřel mluvčí Jaroš.