Správný novinář, jak se říká, nemusí témata hledat. Přijdou za ním jaksi odnikud. Prostě je přitahuje. To léto jsme se opravdu nezastavili. Loni nám okurka také nehrozila, neboť jsme sledovali s napětím tu migrační vlnu i reakce politiků všech zemí Evropy.

Letos to snad dopadne dobře a okurky si zase jednou pořádně užijeme. Osobně, mimo svět médií, preferuji zavařené ve sladkokyselém nálevu, které tak dobře uměla dělat moje maminka a nyní i má dívka je v tomto oboru dobrá. Sám se okurkové sezony, tedy podtrhuji, té nenovinářské, účastním nakládáním kvašáků. Když se podaří, jsou v horkých dnech osvěžujícím doplňkem stravy, i k popíjení lahodného chmelového moku jsou vhodné. Loni, přiznám se, jsem pod tlakem okolností a snad i mezinárodního napětí kvašáky přesolil. Prostě mi ujela ruka se solí. Letos jsem připraven se lépe na přípravu láku soustředit. Doufám jen, že nám tu letošní okurkovou sezonu nepřeruší žádná katastrofa ani trouba s výbušnou vestou.Miroslav Urubek, šéfredaktor Valašského deníku