Předchozí
1 z 5
Další

„Velmi si toho vážím. Snažím se lidem předat zážitek, radost. Možnost oslavit výjimečný den, třeba zásnuby či svatbu, na lodi nebo se jen tak projet na poznávací plavbu,“ objasnil čtyřiatřicetiletý majitel výletních lodí Kordulka a Marie Terezie.

Kapitán Šimon Pelikán z OlomouceZdroj: archiv Šimona Pelikána

Už v dětství Pelikán trávil skoro veškerý svůj volný čas u vody. Ve 14 letech se začal aktivně věnovat kanoistice. V juniorské kategorii to dotáhl až k zisku titulů mistra světa a Evropy. „Vzhledem k tomu, že jsem sjížděl divokou řeku, jsme byli pořád někde v přírodě. Tam jsem taky získal velmi cenné zkušenosti do života, a to naučit se věci nevzdávat a jen tak se z něčeho nepoložit,“ vzpomíná profesionální kapitán, který se nezalekl ani Atlantiku.

Kapitán Šimon Pelikán z OlomouceZdroj: archiv Šimona Pelikána

„Cesta trvala 30 dní, pluli jsme z brazilského Santosu do Cape Town v Jižní Africe,“ shrnul nevšední zážitek. Energii nastřádanou úchvatnými východy a západy slunce či hvězdnou oblohou ubíraly silné bouřky, deště, bezvětří. Plavbu ale její účastníci zvládli bez újmy. Navzdory titulu se Šimon Pelikán za pravého kapitána nepovažuje. „Jsem pořád na začátku cesty, neustále musím své znalosti doplňovat a v rámci kvalifikace se posouvat výš,“ zdůraznil.

Kapitán Šimon Pelikán z Olomouce na plavbě přes Atlantský oceánZdroj: archiv Šimona Pelikána

Pokračovat v zavedených službách a zdokonalovat je. Kapitánovy jasné plány se týkají nejen „OLOLODÍ“ v Olomouci a Přerově, ale také provozu Přístaviště u Vodníka, historicko-poznávacích jízd na „OLOŠLAPU“ nebo organizace všelijakých akcí. Mezi ně se řadí třeba multižánrový festival Řeka má duši, který letos oslavil 5. výročí. „Cílem bylo propojit mé aktivity s divadlem, ke kterému jsem přidal různé druhy akrobacie a dalších odvětví,“ vysvětlil.

Kapitán Šimon Pelikán z Olomouce s OlošlapemZdroj: archiv Šimona Pelikána

Šimon na to vše není sám, pomáhá mu zhruba patnáctičlenný tým a další dobrovolníci. I díky tomu mívá čas na své koníčky. Asi není překvapující, že i ty souvisejí s vodou. Surfing a kiteboarding střídá s běžkami nebo jízdním kolem. „Mám rád divadlo, koncerty a trávení času s mými nejbližšími,“ doplnil muž, kterého za nabízené aktivity ocenil i Olomoucký kraj. Díky Plavbám Přerov mu bylo uděleno vyznamenání za novinku v oblasti cestovního ruchu. 

Kapitán Šimon Pelikán z OlomouceZdroj: archiv Šimona Pelikána