Taková je jen část z bohatého programu devátých Templářských slavností, které se uskuteční v sobotu 17. srpna od 14 hodin na vsetínském zámku a hvězdárně.

Tradiční akci, která odkazuje na templářskou minulost Vsetína, organizuje Muzeum regionu Valašsko spolu s dalšími místními organizacemi. Mediálním partnerem je Valašský deník.

ZÁMECKÝ PARK JAKO STŘEDOVĚKÁ TVRZ

Hlavní program se bude odehrávat před vsetínským zámkem.

„Atmosféru středověku naladí dobová hudba Devětsil, historické tance v podání formace Porta temporis a souboje šermířských skupin Valmont, Velenští zbrojnoši a Marcus M,“ přiblížil Jiří Koňařík z Muzea regionu Valašsko. Po setmění se mohou návštěvníci těšit ještě na tématicky laděnou ohňovou show Černých salamandrů.

Pro zájemce budou připravené jízdy na koni, občerstvení v dobové kuchyni a k vidění profese jako ranhojič, kovář, věštkyně či svíčkařka.

„Oblíbení burgmistři budou s dětmi procvičovat rytířské dovednosti a Černí salamandři chystají kejklířský workshop. Chybět nebude ani malováni na obličej,“ doplnil Koňařík.

Postaráno bude i o vaše chuťové buňky. Krom jiného si budete moci vybrat ze čtyř druhů guláše od vyhlášeného mistra Karla Jurčíka, který se pyšní titulem Král pětiletky Vsetínského gulášfestu. S tím souvisí i naše soutěžní otázka o vstupenky na Templářské slavnosti (viz níže).

„Když si donesete vlastní nádobu, můžete si nějakou tu porci guláše odnést i sebou,“ nabádá Jiří Koňařík.

DO ZÁMKU NA PŘEDNÁŠKY, VÍNO I POHÁDKY

Slavnosti budou ale také příležitostí ke vzdělání. Na zámku bude na téma Meč a štít aneb Templáři od minulosti po současnost přednášet odborník na templářské rytíře Emerich Ian Warneke.

Připravené budou také tvořivé dílny či čtení pohádek a příběhů pro rytíře i rytířky s Masarykovou knihovnou. Dospělí si mohou zajít třeba na ochutnávku kvalitních vín z templářských sklepů.

„Po dobu slavností sice zůstanou uzavřené stálé expozice, vstupné na akci ale zahrnuje možnost prohlédnout si všechny výstavy i možnost pokochat se vyhlídkou ze zámecké věže,“ upozornil Jiří Koňařík.

HVĚZDÁRNA ZVE NA ATRAKCE, POZOROVÁNÍ I OPÉKÁNÍ ŠPEKÁČKŮ

Do programové mozaiky Templářských slavností přispěje několika dílky i Hvězdárna Vsetín, která rovněž patří pod správu Muzea regionu Valašsko. Příchozí zde čeká lukostřelba, ukázky dravců ze záchranná stanice v Hošťálkové, ražení mincí či populární rytířské trenažéry.

„Vystoupí šermířský spolek Šumperk a chybět nebude ani pozorování Slunce. Zájemci si také budou moci nad ohništěm v areálu hvězdárny opéct špekáček z vlastních zásob,“ nabídl Jiří Koňařík.