Průvod masek vyrazil od obecního úřadu po poledni. „Chodíme v pátek i v sobotu. To kvůli rozlehlosti naší vesnice. Každý den obejdeme polovinu," vysvětlil jeden z pravidelných účastníků maskovaného průvodu Luděk Hřib.

Masopustní veselí začalo tradičně právě na francolhotském obecním úřadě. Účastníci průvodu si tady chodí pro povolení vyrazit vesnicí.

„Fašanky u nás jsou krásné. Jsem ráda, že se pořád najde tolik lidí ochotných držet tuto tradici. Je mezi nimi hodně mladých, kteří jsou nadějí pro fašanky do budoucna," ocenila starostka Francovy Lhoty Kateřina Trochtová.

Veselo bude ve vesnici i v sobotu, kdy bude fašanková obchůzka pokračovat. Navíc je na večer v kulturním domě naplánovaná masopustní zábava s kapelou Vyhoď blinkr. Akci zakončí pochování basy.

Maškary v sobotu vyrazí také v celé řadě dalších vsí na Hornolidečsku. Tradice masopustů je zde z celého Valašska nejsilnější. V mnoha obcích zakončí celodenní pochod od domu k domu večerní zábavy či pochovávání basy ve společnosti místních kapel. V Pozděchově dokonce na odpoledne plánují i dětský karneval. Fašankový víkend se uzavře v neděli obchůzkou maskované družiny v Lužné.