Hru na motivy stejnojmenné úspěšné filmové komedie Zdeňka Podskalského, zahrají vsetínští divadelníci již poosmé. Všechna předchozí představení přitom byla beznadějně vyprodaná. „Dlouho se nám nepovedlo, aby bylo divadlo ve Vsetíně tak navštěvované," cení si zájmu diváků režisér a herec Divadla v Lidovém domě Pavel Rejman.

Podle jeho slov si vsetínští ochotníci na Světácích vyzkoušeli hned několik novinek. Například živý zpěv. Byla to také netradičně pojatá scéna, kdy představení doplnily krátké filmové klipy, jež vznikaly přímo v ulicích Vsetína a zdejších restauracích. Vedle divadelníků a muzikantů se na nich podílely desítky komparzistů. „Celý realizační tým čítal minimálně osmdesát lidí, kteří se nám sami hlásili prostřednictvím Facebooku. Snažili jsme se všechny uvést v závěrečných titulcích. Snad se to podařilo," řekl Pavel Rejman.

Publikum ve Vsetíně vidělo Světáky v premiéře 16. listopadu 2013. Pojetí inscenace podle ohlasů diváků, bez problémů snese srovnání se známým filmem režiséra Podskalského. „Do divadla hra přilákala i mladé lidi, kteří film neviděli. Slyšel jsem už názory několika lidí, kteří si jej dodatečně vyhledali, ale nedodívali se na něj, protože divadlo se jím líbilo více. To je pro nás obrovské vyznamenání," netajil Pavel Rejman.

Letošní sezona pomalu končí, divadelníky ale žádný dlouhý odpočinek nečeká. „Od června hned začínáme zkoušet. Práce máme hodně. V příštím roce bychom rádi představili dvě premiéry. Které to budou, zatím neprozradím," řekl Pavel Rejman.

Poslední představení letošní sezony v Lidovém domě ve Vsetíně, komedie Světáci, začíná v pátek 30. května v 19 hodin.