Program Vsetínského filmového maratonu je letos zaměřený na současnou kinematografii Bosny a Hercegoviny, ale přinese také několik filmových lahůdek z minulosti. Hostem festivalu bude dnes patrně nejpopulárnější bosensko-hercegovský herec Emir Hadžihafizbegović, který týden před zahájením přehlídky oslavil šedesátiny.

Páteční i sobotní podvečery a večery vyhradili pořadatelé maratonu právě filmům, v nichž jmenovaný herec a host přehlídky obsadil hlavní role.

„Hrál ve spoustě filmů oceněných na významných světových filmových festivalech. Je také držitelem Zlatého lva za hlavní mužskou roli z festivalu v Benátkách,“ připomínají organizátoři.

První setkání s ním zprostředkuje novinka významného bosenského režiséra Pjera Žalici nazvaná Vzpamatuj se, babo!. Komediálně laděné drama zavede diváky do Sarajeva roku 1992 na samotný počátek války.

Film ukazuje atmosféru, která tehdy v multietnickém hlavním bosenském městě panovala a šok, který utrpěli z vývoje tehdejších událostí jeho obyvatelé. Před filmem proběhne slavnostní zahájení festivalu za účasti Emira Hadžihafizbegoviće a velvyslankyně Bosny a Hercegoviny J. E. Martiny Mlinarević.

Jako součást medailonku Emira Hadžihafizbegoviće nabídne přehlídka také komedii Hraniční hlídka Rajka Grliće, která má v post-jugoslávském prostoru status kultovního filmu a českým divákům možná připomene Tankový prapor či Černé barony. Emir Hadžihafizbegović bude dále k vidění ve dvou filmech režisérky Ines Tanović Náš každodenní příběh a Syn, které jsou sondou do života v současné Bosně.

Mobilní očkovací tým Vsetínské nemocnice.
Největší zájem o očkování byl v Rožnově, lidé chtěli jednodávkovou vakcínu

„Mezi programové vrcholy budou bezesporu patřit filmy Armin a Žába. Oba získaly mnoho ocenění na významných evropských filmových festivalech a v obou exceluje právě Emir Hadihafizbegović v hlavní roli,“ upozorňují pořadatelé.

Rozpad Jugoslávie v první polovině devadesátých let provázela nebývale krutá válka. Bosna a Hercegovina je zemí, která byla touto válkou zasažena zdaleka nejvíce. Není proto divu, že se toto téma dodnes promítá do tamější kinematografie.

Od přímé reflexe válečných událostí se bosensko-hercegovští filmaři posunuli v posledních letech k zobrazování toho, jak válka ovlivňuje život lidí v současnosti, ale také k pátrání po důvodech, které k válce vedly. Tato témata se také prolínají programem aktuálního Vsetínského filmového maratonu.

O nejrůznějších podobách následků války jsou zejména filmy Sevdah pro Karima – odminování okolí Sarajeva, Opuštění – drama z prostředí dětského domova pro válečné sirotky, Žába – posttraumatická stresová porucha způsobena prožitky z války a Pro ty, kteří už nemůžou vyprávět – pátrání po utajovaných událostech z války.

Válku lze v nějaké podobě najít i v ostatních snímcích odehrávajících se v současnosti – např. ve snímcích Maso a Duran můžeme vidět mafiánské praktiky lidí, kteří se po válce dostali k moci, ve filmu Armin jde o konkurz na roli v západním filmu z bosenské války a Ať nezůstane naživu se odehrává v době vyhlášení rozsudku nad předákem bosenských Srbů Radovanem Karadžićem souzeným Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu.

O tom, co se dělo v Jugoslávii před válkou či na jejím počátku jsou filmy Hraniční hlídka, Cirkus Columbia a Vzpamatuj se, babo!.

To, že se tyto tři snímky dají žánrově řadit ke komediím, svědčí podle pořadatelů Vsetínského filmového maratonu o tom, že filmaři, jejichž životy válka také různým způsobem poznamenala, dokázali přistoupit k zobrazení událostí, jež předcházely válce s nadhledem nezatíženým nacionalistickými předsudky.

„Právě tyto tři filmy společně s filmem Tisícovka, která naplňuje tradici komedie ‚kusturicovského‘ typu, mají potenciál nadchnout nejširší vrstvy publika,“ jsou přesvědčení organizátoři.

Vsetínský filmový maraton pořádá Filmový klub Vsetín za podpory města Vsetín a firem z regionu. Další informace o přehlídce včetně kompletního programu na www.vsetinskyfilmovymaraton.cz.