V sobotu od 14 hodin odpoledne se tady uskuteční každoroční kácení máje. Postarají se o něj společně tanečníci a muzikanti valašských soborů Javořina z Rožnova pod Radhoštěm a Zákopčan z Hutiska-Solance. Zahrají také harmonikáři Jiří Vaculín a Josef Šulák, které na ozembuch doprovodí Libor Řepka.

„Samotnému kácení bude předcházet asi půlhodinová divadelní scénka, ve které vtipnou formou připomeneme nejdůležitější události z historie naší vesnice za posledních sto let," prozradil vedoucí domácího souboru Zákopčan Lukáš Pavlica.

Doplnil, že tradici kácení máje se podařilo v Hutisku obnovit asi před osmi lety se znovuzrozením folklorního souboru Zákopčan. Původní tradice zanikla už v 70. letech minulého století, kdy tehdejší soubor přestal fungovat.

V neděli 31. května od 13 hodin se v Hutisku uskuteční řemeslný den. Příchozí se mohou těšit na ukázky práce tradičních valašských lidových výrobců. „Součástí nedělního programu pak bude také přehlídka dětských folklorních souborů. Představí se jich celkem sedm," přiblížil Lukáš Pavlica.