Hned na úvod nám prozraďte, na co se mohou návštěvníci festivalu první den těšit?

Tak především na pořádnou porci filmů z balkánského regionu. V pátek od sedmnácti hodin promítáme dvě novinky. Nejprve to bude snímek chorvatského klasika Rajka Grliče Zůstane to mezi námi. Následovat bude skandální srbský film Klip. Jako bonus uvádíme epizodu seriálu Horký vítr, kterou pamětníci mohou znát z osmdesátých let z československé televize.

To je pátek, co v sobotu?

Začínáme už v devět hodin ráno. Program zahájí film Nebeský koš, který diváci mohli zhlédnout už na letním filmovém maratonu. Následují čtyři české premiéry. Poslední z připravených filmů začíná ve 23.50. Jedná se o černou komedii Kola. Úplný program najdou zájemci na stránkách vsetínského filmového klubu.

Na většině připravovaných filmů se podílel herec a režisér Ljubiša Samardžić. Jeho jméno je také v podtitulku názvu festivalu. Proč jste se zaměřili právě na něj?

Jednoduše lze povědět, že setkání s Ljubišou Samardžičem na Letním filmovém maratonu, kde byl hlavním hostem, bylo velkým zážitkem. A protože jeho filmy publikum zaujaly, rozhodli jsme se přeložit další filmy, na kterých se podílel.

Říkáte přeložit další filmy. Jak je to vůbec s přípravou titulků?

Titulky k těmto filmům jsme přeložili a přichystali s pomocí našich přátel. A to speciálně pro Letní filmový maraton či Balkánské filmové návraty. Dokonce s námi spolupracují i rodilí mluvčí či dobrovolníci, kteří ovládají potřebné jazyky.

Takže si nemusíte vystačit pouze s překladem anglických titulků.

Z těch je přeložena pouze polovina filmů. O zbytek se postarali právě zájemci, kteří jazyky ovládají. Pokud ale někdo překládá z angličtiny, doporučujeme, aby poslouchali, co se ve filmu říká. Jihoslovanské jazyky jsou totiž v mnohém podobné a v angličtině mohou mít něco přeloženo trochu jinak.

Jak dlouho tak trvá příprava titulků k jednomu filmu?

Podle toho, jak moc se ve filmu mluví, a také kolik tomu překladatelé věnují času. Někdo to má do tří dnů, někomu to trvá déle. Také záleží na tom, zda už je hotové časování.

Balkánskými filmovými návraty souvisí také už zmiňovaný Letní filmový maraton. Do léta je sice ještě daleko, ale už víte jaké bude letošní téma?

Právě první dnešní snímek Zůstane to mezi námi bude takovou pozvánkou na léto. Letos se totiž zaměříme na současnou chorvatskou kinematografii. Už teď máme přislíbenu účast režiséra Dalibora Mataniče. Myslím, že nebude vadit, když prozradím, že letošní ročník bude součástí Chorvatských dnů ve Vsetíně. Ty na léto chystá Dům kultury společně se vsetínskou radnicí a chorvatským městem Vrgorac.