Dvojice, která si ve filmu zahraje manželský pár, doplní další již oznámené známé tváře Františka Segrada, Petru Hřebíčkovou či Davida Suchařípu.

Role Bolka Polívky bude podle tvůrců filmu poněkud netradiční. Bude hrát svého dvojníka. K účasti ve filmu jej přesvědčila přítomnost Františka Segrada, který je představitelem hlavní role.

„Franta Segrado je můj dobrý kamarád a přítel, kterého si vážím," vysvětlil Bolek Polívka.

Jak diváci valašský film Děda přijmou, lze podle známého herce jenom těžko odhadnout dopředu.

„O komedii se neví, jak dopadne, dokud není vše v kupě. Ale podle scénáře věřím, že dopadne dobře a bude to sranda," řekl Bolek Polívka.

Zpěvačka Věra Špinarová se ve filmu Děda zhostí role manželky Bolka Polívky, respektive jeho dvojníka. Na nabídku zahrát si ve snímku o Valašsku ale nekývla okamžitě.

„Je pravdou, že mě tvůrci při osobním setkání museli trochu přemlouvat, nyní se už ale moc těším," řekla Věra Špinarová.

Prozradila, že herci, jež tvůrci pro film získali, jsou jejímu srdci blízcí.

„K Valašsku mám vůbec blízký vztah, jsou tam super lidi. Pracovití a upřímní," dodala Věra Špinarová, která bude ve filmu také zpívat.

Celovečerní snímek Děda zpracovává témata a události valašského hospodářského i církevního roku. Pojednává o příjezdu dvou moderně žijících dětí z Prahy k dědečkovi na Valašsko, který je seznámí s valašskými tradicemi. Představitelem dědečka je už zmíněný František Segrado.

Na vzniku filmu se podílí řada regionálních folklorních souborů. Hudební podklady pro film nahrávaly Cimbálové muziky Bača a Troják.

První klapka filmu padla v červenci v Lešné u Valašského Meziříčí, kde se natáčely dožínky. „Diváci ve filmu také uvidí vodění barana a hody, Dušičky, obrázky z adventu a Štědrý den, tradiční pečení chleba nebo podzimní práce na Valašsku," připomněla autorka námětu filmu, scénáře jeho historické části a vedoucí produkce Marta Santovjáková Gerlíková.

V českých kinech bude Děda poprvé k vidění v létě příštího roku. Předpremiéra se uskuteční v polovině května 2016 na půdě Evropského parlamentu v Bruselu, druhá o čtrnáct dní později na zlínském festivalu filmů pro děti a mládež. Mediálním partnerem valašského filmu Děda je Valašský deník.