Když Jan se vrátil od bratra zemřelého domů, žena se ho ptala: „Snad ses nestal poručníkem?“ On odpověděl: „Což myslíš, že nechám ty ubohé sirotky zahynout? Vždyť jest to moje krev.“

Těmito řádky začíná příběh nazvaný Sirotek v Radhošti od kněze, spisovatele a sběratele lidových písní a pohádek Beneše Methoda Kuldy. Kdo by si jej chtěl přečíst, nalezne jej v knize Valašské národní pohádky vydané v roce 1875.

Děti si užívají zimních radovánek na snowtubingové dráze ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích.
Parádní snowtubing či pořádná bobovačka. A k tomu gulášek, v Karlovicích to žije

Anebo je zde i druhá možnost: stačí na internetu, ať už v mobilním telefonu či na počítači, vyhledat Youtube kanál či facebookový profil vsetínského folklorního souboru Jasénka. Na něm je povídka Sirotek v Radhošti k poslechu ve formě takzvaného podcastu (audio pořadu) převyprávěná členkou souboru Annou Vaculíkovou.

A není jediná. Vsetínští folkloristé načetli desítku pohádek a příběhů od několika známých regionálních autorů. Vedle Beneše M. Kuldy třeba od Jana Kobzáně, Čeňka Kramoliše, Matouše Václavka či Heleny Mičkalové.

Tančit nelze, tak došlo na pohádky

Ke vzniku série podcastů souhrnně nazvaných Tož tak! přispěla současná situace komplikovaná pandemií koronaviru.

„Míša Pařízková, naše taneční vedoucí a tanečnice, chtěla nějakým způsobem udržovat a předávat valašské tradice, i když nyní nemůžeme vystupovat,“ vysvětluje Anna Vaculíková.

Původní návrh číst valašské pohádky online na facebookové stránce souboru tanečníky z Jasénky nadchl.

„Byla však škoda omezit jej pouze na jednu sociální síť. Celý nápad jsme se proto rozhodli posunout dál a vymysleli jsme podcast Tož tak!“ říká Anna.

Zámek Vsetín.
Co všechno opravili vsetínském zámku za 11 milionů korun? Podívejte se

Z dostupných sbírek si dobrovolníci vybrali pohádku, která se jim líbila. Každý ji pak doma namluvil na zařízení, jež měl právě k dispozici a záznam poslal autorce původní myšlenky Míši Pařízkové. Vedoucí tanečníků pak nahrávkám vtiskla finální podobu, když mluvené slovo doplnila hudebním podkresem, který představují vkusně vybrané písničky a melodie v podání souboru Jasénka.

„Reakce jsou, myslím, velmi pozitivní. Posluchačům se pohádky moc líbí. Pokud jde o náš podcastový účet, tak posluchači si k nám cestu ještě pořád hledají a jejich počet stoupá,“ všímá si Anička Vaculíková.

Téčko – kulturní podcast z Rožnova

Pandemie koronaviru kulturní dění ve společnosti zásadně ovlivnila. Podobně jako tanečníci ze vsetínské Jasénky, však ruce do klína nesložili ani v rožnovském T klubu - kulturní agentuře. Naplánovány jsou všechny významné akce, letní hudební festivaly, výstavy, koncerty a divadla.

„V době vypnuté živé kultury chystáme na každý měsíc tři až čtyři kulturní akce přes on-line stream. Hlavním pořadem je však pro nás v tuto chvíli TÉČKO – kulturní podcast z Rožnova,“ upřesňuje ředitel agentury Jakub Sobotka.

Podle jeho slov je podcast něco jako „kultura v kapse“. Stačí pár kliknutí na mobilu nebo počítači a můžete zahájit poslech audio pořadů v pohodlí domova, při procházce v přírodě, během cestování.

Rožnovská kulturní agentura zveřejnila první díly začátkem loňského prosince a od té doby nasazuje nový díl každé úterý.

Mikuláštíkovo fojtství v Jasenné na Zlínsku.
Mikuláštíkovo fojtství stojí v Jasenné 273 let. Teď má nového správce

„Jedná se o náš autorský pořad, ve kterém mapujeme zajímavé osobnosti spojené s kulturním děním v Rožnově. Petr Kopecký si povídal s herečkou Kristýnou Podzimkovou, Zbyněk Terner vedl rozhovor s Petrem Fialou nejen o nové desce, Dan Stibor zvaný Ctib připravuje seriál o rožnovské alternativní hudební scéně a Alena Čípová o vážné hudbě. Pavel Jakubík zpovídá cestovatele,“ vyjmenovává Jakub Sobotka.

Hotové díly nalezne posluchač na stránkách agentury www.tka.cz v sekci Podcasty, anebo na své oblíbené hudební platformě.

„Věřím, že tento typ pořadu má budoucnost a rádi bychom i v době, kdy bude kultura fungovat zase normálně pokračovali v přípravě dalších dílů. Dalšími hosty mohou být umělci, kteří se do Rožnova rádi vracejí. Časem chceme rozšířit téma podcastů o pamětníky, a získat tak ucelený pohled na rožnovskou kulturu,“ upřesňuje Jakub Sobotka.

Prvním novorozencem narozeným v roce 2021 ve Vsetínské nemocnici byl Patrik Juřička. Na svět přišel 2. ledna v 5.01 hodin.
V meziříčské porodnici se loni narodilo 808 dětí, rodiče volili tradiční jména

Série podcastů Tož tak! folklorního souboru Jasénka:

Zdroj: Youtube

Podcast T klubu – kulturní agentury:

https://www.tka.cz/podcasty