Jediný menšinový festival u nás věnovaný slovenské lidové kultuře nabídne divákům vystoupení dvaceti šesti folklorních souborů a skupin z České republiky, které se věnují slovenským lidovým písním, tancům a zvykům a další špičkové soubory a sólisty ze Slovenska.

„Chybět nebudou slovenské krajanské folklorní soubory a lidové hudby z Maďarska, Polska a Srbska. Soubory jiných národnostních menšin žijících v ČR budou letos zastupovat Rusíni,“ doplnil Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

Festival v pátek 2. srpna večer zahájí folklorní klub Fogáš z Ostravy a folklorní skupina Bacúšan z obce Bacúch společným autorským programem Na Horehroní tak…

Festival Starý dobrý western v Bystřičce
Starý dobrý western: hvězdná jména i kapely z regionu

V sobotu návštěvníky čeká program dětských folklorních souborů Zahrajme sa…, program krajanských slovenských souborů a zástupců minorit Aký kraj, taký mrav a tradiční pořad Od Tatier k Šumave, v němž se představí soubory z České republiky, které uchovávají a prezentují lidové tance, písně a melodie svých předků – Slováků.

Sobotní večerní pořad nazvaný „Na Gemeri při tanci je celovečerním program zaměřený na region Gemer.

„V programové nabídce je i letos Detský dvor, kde se děti mohou něčemu přiučit v dětských dílničkách, zajezdit si na dřevěných koloběžkách nebo chodit na chůdách. Současně zde pro ně bude připravena i malá školička tance,“ doplnila mluvčí Valašského muzea Pavlína Polášková.

Ve výstavních prostorách Sušáku bude k vidění výstava Vladimíra Lindera, slovenského fotografa žijícího v Kanadě, nazvaná Emócie gotiky z bazilky svätého Jakuba v Levoči. Vernisáž se uskuteční ve výstavním sále Sušáku v pátek od 19 hodin. Výstava potrvá do konce srpna.

Návštěvníci folklorního festivalu se mohou těšit také na řadu zábavných a soutěžních pořadů. Především na 19. mezinárodní Mistrovství Valašského království ve stloukání másla, spojené se soutěží jmenovců slavného zbojníka – Jánošíků z Čech, Moravy, Slovenska i ze světa.

Připravená bude také Malá škola hry na pastýřské hudební nástroje – na fujaru a píšťalky bude vyučovat známý výrobce, muzikant a pedagog Drahoš Daloš z Lehoty pri Nitre, anebo Malá škola gemerských tanců pod vedením tanečních pedagogů souboru Haviar a souboru Borostyán.

V neděli určitě zaujme program pro muzikantské labužníky nazvaný Naladenô? a všichni účinkující, hosté i diváci se s XXI. ročníkem MFSF Jánošíkov dukát rozloučí na galakoncertu Z rodného kraja.

Na jarmarku lidových řemesel, který je neoddělitelnou součástí festivalu, mohou zájemci nejen pozorovat mistry lidového řemesla přímo při práci, ale třeba si i některou z činností sami vyzkoušet.

Letošní jubilejní MFSF Jánošíkov dukát věnuje jako poděkování městu Rožnov pod Radhoštěm dárek v podobě programu Dukát mestu v sobotu dopoledne na rožnovském Masarykově náměstí.

„Jánošíkov dukát patří dnes mezi významné festivaly ve Zlínském kraji i v celé republice,“ zdůraznil ředitel festivalu Vlastimil Fabišik.

Vstupné na akci:

Základní: 100 Kč

Snížené: 80 Kč

Dětské: 50 Kč

Rodinné: 200 Kč (2 dospělí a až 4 děti)

Festivalová permanentka: 250 Kč/dospělý; 400 Kč/rodinná; 100 Kč/dětská