Hosty slavnostního večera budou Trombitáši bratia Štefánikovci z Púchovskej doliny a zpěvačka šansonů Kateřina Mrlinová s klavíristou Janem Ondruškem a saxofonistou Janem Holeňou.

Album Pod peřinú je pro valašskou skupinu Dareband v pořadí šestým vydaným plnohodnotným CD. Vznikalo na jaře a na podzim ve vsetínském studiu Pro-Marts Milana Volčíka.

Posluchači se mohou těšit na sedmnáct písní. Ti, kdo tvorbu vsetínské kapely znají, tentokrát v jejím zvuku zaznamenají jednu výraznou novinku – bicí nástroje.

„Neznamená to ale, že by Dareband nějak měnil své dosavadní hudební směřování nebo styl. To v žádném případě. Bicí se objevují pouze ve dvou písních, u kterých nám toto spojení přišlo zajímavé,“ vysvětluje autor veškeré hudby a textů skupiny Jiří Dareba Václavík.

Za bicí nástroje ve studiu usedl Jakub Šnevajs, mimo jiné bubeník vsetínské country kapely Gympleři.

„Nabídka mě potěšila a rád jsem vyšel vstříc. Pro mě to byla nová a příjemná zkušenost. Přestože Dareband nemám na denním playlistu, jejich písně se mi líbí,“ říká hudebník.

Pochválil spolupráci s mistrem zvuku Milanem Volčíkem i atmosféru ve studiu při nahrávání.

„Všehovšudy jsme měli jednu zkoušku a pak jsme se potkali až ve studiu, přičemž aranže obou písní se v mezidobí trochu změnily. Takže stále nová dobrodružství. Dnes bych ty skladby asi nahrál trochu jinak, ale to je tak vždycky. Jako celek se mi rozhodně líbí,“ netají Jakub Šnevajs, který se nebrání ani další spolupráci s kapelou Dareband do budoucna. Pokud o to bude zájem.

Bubeník Jakub Šnevajs není jediným hostem na albu Pod peřinú, zní na něm také klarinet Jana Holeni či viola Marka Jelénka. Obal nového CD vytvořila Eva Macháčková, která s muzikanty spolupracovala i na tvorbě obalů pro předcházející CD nebo na zpěvníku kapely.

Křest nového CD Pod peřinú se koná ve vsetínském zámku ve čtvrtek 7. prosince v 18.30 hodin.