Meziříčská galerie tak zahájí novou výstavní linii nazvanou Ze sbírek sběratelských institucí, jejímž cílem je pravidelně představovat bohatství a pestrost sbírek jednotlivých sbírkotvorných a paměťových institucí.

Pomyslné prvenství připadlo na sbírku České spořitelny. Společnosti, kterou si veřejnost spojuje spíše s financemi. „V jejím vlastnictví jsou však výjimečná umělecká díla. Kolekce, která obsahuje na sto mistrovských děl, je zaměřená na umění druhé poloviny devatenáctého století a polovinu první století dvacátého," přiblížila Adéla Beranová z meziříčského MaG­C.

Jádro kolekce tvoří krajinomalba, tedy žánr, který v uvedeném období prodělal bouřlivý vývoj v Čechách i Evropě. „Nejstarším zastoupeným autorem je August Bedřich Piepenhagen, německý malíř usazený v Čechách, jehož tvorba představuje počátky romantismu," uvedla Beranová.

Návštěvníci ale uvidí mistrovská díla řady dalších předních autorů. Mezi jinými Adolfa Kosárka, Václava Špály, Otakara Nejedlého, Václava Brožíka, Vojtěcha Hynaise, Františka Ženíška, Maxe Švabinského, Jana Preislera, Viktora Strettiho a mnohých dalších.

Díla ze sbírek České spořitelny budou v MaGC ve Valašském Meziříčí k vidění do 5. června. Jedenadvacátého dubna se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy s kurátorkou Galerie České spořitelny Duňou Panenkovou.

Vernisáž mistrovských děl ze sbírek spořitelny se uskuteční ve středu 30. března od 18.00 hodin ve 2. patře MaGC.