Na neuvěřitelných pět tisíc vánočních baněk z produkce výrobního družstva Irisa Vsetín se mohou návštěvníci zámku Lešná těšit už od soboty 14. listopadu.

K vidění budou klasické i historické kousky

Jak redakce Valašského deníku zjistila, takové množství baněk vyjde na 200 vánočních stromů, pokud na jeden jehličnatý symbol Vánoc pověsíme dvacet pět skleněných ozdob. Teoreticky by organizátoři výstavy mohli udělat radost třeba dětem ve všech základních a mateřských školách ve vsetínském okrese, kterých je 153. Dostalo by se ještě na domovy pro seniory, nemocnice i charitativní organizace.

Návštěvníky výstavy čekají tradiční ozdoby, ale i pro českého spotřebitele exotické kolekce.

„Kromě historických exemplářů představíme i nejnovější trendy, které letos propojuje zlatá barva," upozornila kastelánka a programová pracovnice zámku Jitka Slezáková.

Inspirace pro letošní Vánoce

Lidé se ke skleněným vánočním ozdobám začínají znovu vracet. „Jde o klasiku, kterou lidé začínají jakoby znovu objevovat," poznamenala vedoucí obchodního oddělení výrobního družstva Irisa Vsetín Jitka Martináková.

Klasiku ale tentokrát doplní také designově nejmodernější styly. „Vystavíme zajímavé netradiční kolekce. Včetně těch s u nás málo obvyklými vzory a tvary určenými zejména na vývoz. Představíme rovněž práci známého amerického designéra Johna Toola," doplnila informace.

S odborníky v Irise spolupracoval americký designér

Právě John Tool pracoval na některých ozdobách se vsetínskými mistry osobně. „Zpracoval několik grafických vzorů, které osobně dovezl do Vsetína a sám sledoval jejich přeměnu ve skutečné vánoční ozdoby," prozradila Martináková.

Ročně vyrobí ve vsetínském výrobním družstvu Irisa Vsetín přibližně jeden milion kusů vánočních ozdob. Zhruba 90 procent výroby směřuje na zahraniční trhy. Mezi nejvýznamnější zahraniční odběratele vánočních ozdob ze Vsetína patří největší obchodní dům v Londýně.

Výstava potrvá do úterý 13. prosince vždy, kromě pondělí, od 9 do 16 hodin.