Soutěžící, kteří si k hodnocení mohli na pomoc přizvat doprovod, koštovali a posuzovali destiláty rozdělené do tří kategorií: trnkovice, jablkovice a ostatní.

Jednotlivé vzorky byly anonymní. Kromě bodování pálenek a určení pořadí bylo úkolem soutěžících poznat si tu svoji. Podařilo se to čtyřem soutěžícím. Mezi nimi i Šárce a Drahomíru Rohelovým, kteří přivezli své vzorky až z Gručovic u Vítkova. „My tu svoji kořalku pijeme denně, to by bylo, abychom si ji nepoznali," řekla s nadsázkou Šárka Rohelová.

NEJVÍCE CEN POSBÍRALI ROHELOVI Z GRUČOVIC

Navíc získala zlatou medaili za nejlepší pálenku v kategorii ostatní. Její meruňkovice chutnala hodnotitelům nejvíce. „Máme na jižní Moravě chalupu a na zahradě meruňky. Doma nám zase rostou jabloně a trnky," prozradila Rohelová.

Manžel Drahomír bodoval v každé kategorii. Odvezl si certifikát za páté místo za hruškovici a jablkovici. V kategorii trnkovice získal druhé místo. „Důležitá je vyzrálost ovoce. Nesmí zaschnout na stromě. A potom hlídat a trefit dobu, kdy je hotový kvas," prozradil recept na úspěch Drahomír Rohel. Dodal, že cukrem zasype kvas jen na povrchu, aby se netvořila plíseň. A ač je to nezvyklé, na rozdíl od většiny ho během kvašení promíchává. Zisk tolika ocenění si manželé pochvalovali. „Rádi jsme přijali pozvání a přijeli po nějaké době soutěžit na Vsetín. U nás jsou podobné soutěže také, ale nemají takovou úroveň," zhodnotil Rohel.

O titul nejlepší jablkovice se ucházelo osm vzorků. Třetí místo přisoudili soutěžící vzorku, který přihlásil Jaroslav Makyča. Jen o tři body jej předčila pálenka Vlastimila Jurčíka. Nejvoňavější a nejchutnější jablkovou přivezla ze Zlína Bohdana Pešková.

V nejsledovanější kategorii trnkovice skončil za druhým Drahomírem Rohelem Petr Halamíček. První místo za nejlepší valašské tekuté zlato získal Tomáš Hrňa, který do soutěže přihlásil patnáctiletou trnkovici. „Trnky sbírala celá rodina. Ovoce je potřeba očistit, odstopkovat. My trnky podrtíme a takto připravený kvas převezeme do pálenice. Pak už je potřeba jen hlídat, aby nebyl kvas suchý a nechytl plíseň," vysvětlila Marie Hrňová, která převzala první cenu za svého syna.

Kromě soutěže o nejlepší pálenky připravili pořadatelé doprovodný program. „Dnes jsme udělili titul osobnost roku in memoriam panu Silvestru Kazmířovi za propagaci Valašska a našich tradic," řekl za pořadatele Milan Mareček.

Rodák z Halenkova Silvestr Kazmíř byl valašský jazykovědec, spisovatel, historik a filolog, mimo jiné autor Slovníku valašského nářečí.

SILVESTR KAZMÍŘ ZÍSKAL OCENĚNÍ IN MEMORIAM

Certifikát osobnost roku převzala manželka Marie Kazmířová. „Já jsem tady neoprávněně, měl tu být manžel. Ale teď se na nás dívá z obláčku a určitě mu ten titul udělal radost," ujistila Kazmířová.

Titul osobnost roku udělili členové spolku také vzpěračce Marii Orságové z Nového Hrozenkova. Tato vynikající sportovkyně získala na mistrovstvích světa, Evropy a České republiky téměř čtyři desítky titulů. Za mimořádné sportovní výsledky byla zařazena v roce 2004 do Evropské a v roce 2012 do Světové síně slávy Masters. „Velmi si titulu osobnost roku vážím. Těší mě, že si lidé všímají toho, co dělám. Povzbuzuje mě to a dává sílu věnovat se tomu sportu dál a propagovat ho," řekla dojatá Orságová.

Kromě titulu osobnost roku byla Marie Orságová veřejně představena jako kandidátka rytířského řádu Modréj trnky. Titul novic si odnesla společně s dalším kandidátem Augustinem Krystyníkem.

Mistr řemesla kolářského z Nového Hrozenkova bude společně s Marií Orságovou pasován na rytříře Řádu Modréj trnky na letošním Trnkobraní. „Je to úžasné. Je to ohodnocení spontánní od obyčejných lidí. Já tady na Valašsku žiju, snažím se pro lidi pracovat, rozdávat jim radost. A teď je úžasné, že tu radost dal někdo mně," těšil se Krystyník.

Na letošním koštu byly podle pořadatelů kvalitní vzorky pálenky. Bezmála stovce návštěvníků představili členové pořádajícího spolku dva novice, kandidáty na rytíře Řádu Modréj trnky. Také předali tituly osobnost roku. „Jsme spokojeni s účastí, s výbornou atmosférou, kterou dotvářela kapela Dareband, a s příjemným prostředím. Děkuji všem příznivcům spolku, kteří nám pomohli s organizací. Těšíme se na další akci, kterou bude začátkem dubna soutěž O nejlepší buchtu," uzavřel za pořadatele Milan Mareček.