Ne zrovna slunečné, ale poměrně přívětivé počasí přilákalo do Valašské dědiny davy lidí z blízkého i dalekého okolí. Programu vévodil výhon ovcí, ale také ukázka tradičních jarních prací na Valašsku včetně výroby ovčího sýru a všeho, co s chovem ovcí souvisí.

Po několikaleté absenci si návštěvu Valašské dědiny pochvalovala Kateřina Bílková.

„Přijeli jsme z Frýdku-Místku snad po deseti letech. Vždycky se nám tu líbilo, je tu krásně. Navíc dnešní program je velmi pestrý. Setkáte se tu asi se vším, co se ovcí týká. Viděli jsme stříhání ovcí, zpracování vlny, ale i pletení košíků," vyjmenovala Bílková.

Veterán Car Club Rožnov pod Radhoštěm uspořádal pro majitele i všechny milovníky historických motorek a automobilů tradiční orientační jízdu Veteráni Valašskem. Majitelé skvostů, ve kterých jezdili naši dědečci a babičky odstartovali v sobotu v 9.30 z aut
FOTO, VIDEO: Tradiční orientační jízda Veteráni Valašskem

Návštěvníci redyku se v hlavním programu seznámili se způsobem chovu ovcí na salaších, kde na Valašsku vévodilo plemeno valaška.

K vidění byly ukázky bonitace – hodnocení ovcí a práce pasteveckých psů. Bačové před dychtivými zraky diváků předvedli způsob, jakým se vyráběl přímo na salaši ovčí sýr. Ten také většina přítomných začerstva ochutnala. Velkému zájmu se těšila ukázka stříhání ovcí.

Vlna plemena valaška je hrubá. I tak dokážou šikovné ruce bači a jeho pomocníků ostříhat jednu ovci za krátkou chvíli.

„Záleží na kusu, ale průměrně ostříháme jednu ovci do deseti minut, a to včetně ošetření paznehtů a odčervení. Momentálně máme ve stádě sedmadvacet bahnic, tedy ovcí, dvaatřicet jehňat a jednoho plemenného berana. Stádo bez jehňat, které se stříhají až příští rok, zvládneme za jeden den," vypočítal vedoucí zemědělského oddělení Valašského muzea v přírodě Miroslav Románek.

Doplnil, že plemeno valaška bylo na pokraji vyhynutí. Přísná legislativa donutila menší chovatele stáda zrušit. Naštěstí se situace vylepšila a momentálně je registrováno kolem tisíce kusů tohoto plemene.

Stříhání ovcí, ale i krumplování vlny, plstění, předení a další ukázky zaujaly i členy folklorního dětského souboru Relíček, který na Valašsko přijel až ze Šlapanic u Brna.

„Jsme ubytovaní ve Valašské Bystřici. Máme tady pětidenní soustředění, a když jsme se dozvěděli, co se chystá za program, nemohli jsme si ho nechat ujít. Jsme z města a tam ovce nepotkáte. Pro nás je tu dnes zajímavé úplně všechno," shrnula vedoucí souboru Hana Houšťová.

HOTEL A RESTAURACE U STAVAŘE, VSETÍN. Hlavní cena v kategorii Stavby občanské vybavenosti.
Vítězné Stavby roku 2016 Zlínského kraje. Podívejte se