Na rozdíl od matadorů, kteří chodí v masopustním průvodu dvacet, padesát i více let, je trojice mladých Polančanů, která nejde v průvodu přehlédnout, teprve nováčkem. Přesto přinesli sourozenci Tereza a Tomáš Juhaňákovi a Dominika Pavlíková do letošního průvodu ve Valašské Polance novinku.

Převlečení za piráty s sebou táhli po celý fašank od chalupy k chalupě škuner. „Byl to nápad zčistajasna. V masopustním průvodu je jedno, jaká bude maska. V létě jsme měli pirátskou párty, na kterou jsme si ušili kostýmy. Na fašanky jsme je upravili a hotovo,“ vysvětluje Dominika.

Málokterá maska má při sobě takovou rekvizitu. „Jsme piráti, musíme mít loď. Je to pro srandu. Vozíme v ní nealko, půllitra, sušenky na celý den. Máme v ní i mobily a všechno co potřebujeme,“ doplňuje vesele Tereza.

Na masopustní průvod vyrazily o víkendu 10. února 2018 také masky v čele s medvědem ve Valašské Polance. Protože je dědina veliká, rozdělili se účastníci masopustního veselí do dvou skupin. Všude je obyvatelé vítali s otevřenou náručí.
Masopustní průvod vítali lidé v Leskovci a Polance s otevřenou náručí

Téměř dva metry dlouhý škuner na kolečkách vyráběli tři dny. „Dokončili jsme ji teprve před čtyřmi dny. Celé je to z dřevotřísky a překližky,“ popsal Tomáš.

Trojice námořníků si masopustní veselí užívala plnými doušky a i přes obtížný terén zodpovědně tahala svou rekvizitu ke každému domu i do strmého kopce, po ledě i sněhu. „Vyšli jsme v sedm. Je to náročné, ale večer musíme zvládnout ještě ples. S obchůzkou skončíme tak kolem šesté v hasičské zbrojnici. Odtud se vydáme do kulturáku. A pak bude následovat odpočinková neděle,“ plánuje Dominika.

Příští rok půjdou prý za olympijské hry. „Ale když už nám dala loď tolik práce, možná se s ní znovu v průvodu objevíme,“ prozradila svorně mladá trojice.

Ilustrační foto.
Epidemie trvá: nemocných chřipkou v kraji výrazně přibylo