Součástí hudebního večera, který moderovali herci Divadla v Lidovém domě, byla také dobročinná sbírka. Lidé mohli finanční příspěvky určené na podporu uprchlíkům z Ukrajiny vhazovat do připraveného boxu. Celkem se nasbíralo 25 tisíc korun.

„Minulý týden se svět měnil z hodiny na hodinu a po celé republice se zvedlo ohromné množství lidí, kteří okamžitě začali pomáhat. Nejinak tomu bylo i u nás na Vsetíně. Proto jsme se rozhodli, že ačkoliv jsme avizovali, že výtěžek akce pošleme na Člověka v tísni, podpoříme vybranou částkou místní organizace, které pomáhají přímo v našem městě,“ oznámili po akci pořadatelé benefice ze Vsetínské hudební společnosti.

Během benefičního večera také zazněly informace o aktuálních možnostech pomoci Ukrajině a lidem prchajícím před válkou. Jednou takovou je sbírka Českého červeného kříže, který přijímá zdravotnický materiál a také hygienické

potřeby pro muže, ženy i děti. Sběrným místem je Turistické informační centrum na vsetínském Dolním náměstí.

Ilustrační foto
Valaši zahrají pro Ukrajinu

Sbírka v knihovně

Sbírku pořádá také Masarykova veřejná knihovna Vsetín. Koná se od pondělí do středy (7. - 9. března) rovněž v Turistickém informačním centru.

„Sbíráme materiální pomoc, kterou na konci příštího týdne zaveze kamion přímo do Kyjeva,“ tlumočil v pátek večer vzkaz knihovníků Pavel Koňařík z Divadla v Lidovém domě.

Knihovna sbírá hotová jídla v konzervě, trvanlivé potraviny, dětské oblečení, pleny, dětskou výživu, hygienické potřeby, základní léky a také skládací a nafukovací matrace, deky či spacáky. Podrobnosti jsou uvedené na webu vsetínské knihovny.

V klubu Tři opice byla v pátek představena také iniciativa Pomoc ukrajinským rodinám, která vznikla v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Stojí za ní Církev bratrská Maják Vsetín ve spolupráci s Městem Vsetín, Diakonií Vsetín, Charitou Vsetín, Elimem Vsetín, vsetínskými církvemi a jednotlivci.

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí.
Meziříčská nemocnice zavírá jednu covidovou stanici, hlásí návrat k operacím

Další pomoc

Lidem utíkajícím z Ukrajiny mimo jiné zajišťují ubytování a další humanitární pomoc.

V provozu je také informační linka pro vsetínský region, kde se mohou lidé obracet se svými dotazy a nabídkou pomoci. V provozu je od pondělí do neděle od 8.00 do 20.00 na čísle 736 470 563 nebo prostřednictvím emailu: pomoc@majakvsetin.cz.

„Založili také webovou stránku s adresou www.pomocukrajinskymrodinam.cz. Je důležitá v tom směru, že pokud by byl kdokoliv ochoten nabídnout svou pomoc, ať už jde o pomoc dobrovolnickou či nabídku bydlení, na této stránce se lze nahlásit a zanechat kontakt,“ uvedl jménem provozovatelů webu Michal Berg.