„Máme tady obecní sad a letos bylo dost jablek. Příležitost k soutěži se úplně nabízela,“ vysvětlila jedna z pořadatelek a autorka myšlenky soutěže Milena Pavlíková.

Pořadatelé nechtěli nijak omezovat přihlášené soutěžící v kreativitě.

K hodnocení se tak sešly vzorky koláčů, štrůdlu, frgálů, řezů i nevalašských Apple pie.

„Hlavním důvodem bylo oživit jarmark a jeho program. Sešlo se nám nakonec osmadvacet vzorků a to nás mile překvapilo,“ doplnila další z pořadatelů Marcela Unzeitigová.

Vítězka si odnesla jabloň

V konkurenci cukrářek a dokonce jednoho cukráře si historické prvenství odnesla Petra Františáková z Lidečka.

Svůj ořechovo mandlový jablečný řez na lineckém těstě pekla poprvé a naděje na úspěch si nedělala.

„Když jsem ráno viděla ty ostatní pěkné výtvory, měla jsem strach, abych se umístila aspoň někde ke konci. Jsem mile překvapená,“ řekla po vyhlášení Františáková.

Vítězka peče často, pro radost a pro rodinu.

K účasti v soutěži ji vyhecovali místní.

Recept na vítězný koláč našla na internetu

„Peču hodně, nejen z jablek. Ale do soutěže jsem je musela koupit, na zahradě máme jen trnky. Ale díky tomu, že první cena byla jabloň, budu mít příště už svoje,“ doplnila hospodyňka, která se příští rok zase do soutěže přihlásí.

Recept na vítězný koláč našla na internetu. Má své oblíbené a tento se stane jedním z nich.

„Připravíme si linecké těsto. Jablka podusíme ve vlastní šťávě. Svaříme vodu s medem a cukrem. Přidáme smetanu, kterou se to zahustí. Vmícháme ořechy. Vytvoříme koláč, který pečeme půl hodiny v troubě,“ prozradila alespoň zevrubný postup Petra Františáková.

Na hodnocení se podílela pětičlenná odborná porota a veřejnost.

„Komisaři dávali body za stylový název, originalitu, vzhled, obsah jablek a samozřejmě chuť. Dalším hodnotitelem byla veřejnost, ze které se zapojilo přes sto čtyřicet lidí,“ popsal člen poroty a starosta Lidečka Vojtěch Ryza. Doplnil, že porota a veřejnost se shodla u prvního i třetího místa.

Jednou z hodnotících z řad lidu byla i místní Lenka Valová.

Vybírala nejprve vizuálně a zaměřovala se na krémové vzorky.

„Mám ráda krémy. Nebo když je to nastavené pudinkem, to mi chutná. V kombinaci s jablkem a ještě ořechy je to výborné, libovala si Valová.

K ochutnávce vyhrávala cimbálovka

Kromě starosty Lidečka hodnotili přihlášené vzorky také vyučená cukrářka, nebo šéf zahrádkářů Jan Brhel.

„Jablek tu máme hodně, šampiony, nebo sladší jonatan. Nejlepší tady na Valašsku je to naše vinné jablíčko, známé jako jadernička. Na buchty výborná, ale taky slivovice je z toho dobrá,“ připomněl Brhel.

Vítězka letošní soutěže si odnesla sazenici jabloně.

Společně s druhou Alenou Šerou a třetí Marií Brhelovou také dárkový koš s formami na pečení a jablečnými dobrotami.

Každému z cukrářů bude účast na prvním ročníku soutěže připomínat pamětní list a jablečný čaj.

K ochutnávce jablečných skvostů po celou dobu vyhrávala hudba s příznačným názvem – Cimbálová muzika Jana Ohryzka.