Krpec přesunuli do Panské zahrady

Letos poprvé si milovníci folkloru přišli vychutnat Vsetínský krpec do místního parku. Panská zahrada se stala útočištěm zvědavých diváků, nadaných tanečníků a hudebníků.

Kromě současných tanečníků přišli své kamarády podpořit také bývalí členové folklorních souborů. „Kdysi jsem tančil v Jasénce, takže mám k folkloru vztah. Vždy se rád podívám na nějaké vystoupení. Myslím si, že to ke Vsetínu patří," říká třiadvacetiletý Jakub Vaněk.

Kromě milovníků lidové hudby bylo v publiku vidět mnoho pyšných rodičů, příbuzných a známých. Děti i dospělí za nimi ve chvílích pauzy odbíhali a dělili se s nimi o své pocity a dojmy. „Musím říct, že když jsem je viděl na pódiu tancovat, tak mi skoro vhrkly slzy do očí. Je to nádhera vidět, kolik mladých lidí se dnes věnuje tradicím," poznamenal dojatě Radim Hanák ze Vsetína.

Na pódiu se během dvou hodin vystřídali děti i dospělí. K vidění bylo mnoho různých krojů a tanečních vystoupení. Největší potlesk sklidili tanečníci, kteří nabrali odvahu a střihli si sólo v obuškovém tanci. Když se objevil před diváky chlap jak hora s valaškou, hlediště ztichlo a s nadšením sledovalo improvizaci nadaného tanečníka.

Neméně obdivovali návštěvníci vystoupení dětí. Malí tanečníci celí v bílém dali přítomným naději na pokračování tradice folkloru. „Kluci i holčičky byli skvělí. Obdivuju je, že se nebáli vystoupit před takovou spoustou lidí. Vůbec na nich nebyla znát tréma," chválila dětské soubory jedna z maminek.

Regionální lidové písně a příroda vsetínského parku přilákaly na vystoupení spoustu zvědavců.

Rodiny s dětmi zůstávaly do setmění, i přesto však bylo v areálu parku stále plno. Na konci dvouhodinového programu odměnili přihlížející vystoupení potleskem a většina odcházela domů s příslibem, že se napřesrok vrátí zpět.

Související Pestrobarevný Vsetínský krpec poprvé v Panské zahradě

Autor: Michaela Horáková