Slavnostní koncert rožnovského souboru začíná ve skanzenu v sobotu v 15 hodin.

Tuto novinku členové souboru Radhošť pokřtí v sobotu 25. listopadu při slavnostním koncertu v Janíkově stodole ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Pořad začíná v 15 hodin. Společně s albem Synku Janku černojoký spatří světlo světa také druhý nosič - reedice třicet let staré gramofonové LP desky My sme Valaši.

PÍSNĚ JSOU O LÁSCE, O VOJNĚ I O SVATBĚ

Nové CD Synku Janku černojoký je v pořadí čtvrtým hudebním nosičem Radhoště. Hrají a zpívají na něm členové současné cimbálové muziky pod vedením primášky Kateřiny Niklové a zpěváci z řad tanečníků souboru. Odborného vedení a hudební režie se ujal již zmiňovaný Jan Rokyta mladší, mistrem zvuku byl Aleš Huber.

Na albu je k poslechu patnáct písní. „Tematicky se vážou ke všemu, co může zažít v písních švarný valašský synek lásku, svatbu, vojnu i život v horách. Odtud také název alba Synku Janku černojoký,“ vysvětluje primáška Radhoště Kateřina Niklová.

DRUHÉ CD PŘIPOMENE LEGENDY SOUBORU

Výběr tak tvoří pestrou kompozici lyrických i epických nápěvů a zbojnických i milostných melodií, které se drží převážně regionu Rožnovska, avšak zasahují i do okrajovějších částí Valašska. Aranže písní jsou podle Kateřiny Niklové spíše jednoduché. „Snahou naší muziky je vybírat si pěkné písničky z Valašska, respektive Rožnovska, a zahrát a zazpívat je čistě. Prostě bez velkých úprav, ale nanejvýš dobře,“ říká vedoucí muziky.

Druhé album, které folkloristé z Radhoště v sobotu představí, je reedicí LP desky My sme Valaši, kterou nahrávala souborová muzika v průběhu let 1978 až 1987 rovněž v ostravském rozhlase. Nahrávky tehdy režíroval Jan Rokyta starší, otec režiséra, který spolupracoval na CD Synku Janku černojoký. Jan Rokyta mladší se nyní postaral o „nový“ zvuk starých nahrávek.

„Na albu My sme Valaši je výběr nejlepších čtrnácti nahrávek z původní desky. Jde o jedinečnou příležitost poslechnout si zvuk legendární rožnovské cimbálové muziky s primášem Jaromírem Štruncem a cimbalistou a uměleckou duší muziky Ivanem Bělunkem,“ upozorňuje Kateřina Niklová.

Sobotní slavnostní program spojený sekřtem obou nosičů, který začíná v 15 hodin v Janíkově stodole, se jmenuje symbolicky právě My sme Valaši.

Diváci uslyší nejen ukázky z obou vydaných alb, připravená jsou také taneční čísla a dětská cimbálová muzika Malý Radhošť. Akce je také předzvěstí oslav sedmdesátin souboru Radhošť, který patří k nejstarším na Valašsku. Oslavy se uskuteční v příštím roce.

„Po skončení programu zveme všechny účastníky koncertu i křtu na besedu u cimbálu na Kolibu Pod Horú,“ dodal za muziku Radhoště Filip Opálka.