Cenu za nejlepší herecký výkon si odnesl Jan Géryk z novojičínského souboru NJ feat. Uhřík. Doporučení na celostátní přehlídky si odvezly čtyři soubory.

Meziříčského Setkání divadel – Malé jevištní formy se letos zúčastnilo čtrnáct amatérských divadelních souborů. „Výkony herců po dva dny sledovala a hodnotila porota ve složení Petr Váša, Emilie Zámečníková a Sylvie Rubenová,“ připomněl Ondřej Smolka z pořádajícího Kulturního zařízení města Valašské Meziříčí.

Ocenění poroty s doporučením na celostátní přehlídku Šrámkův Písek dostaly soubory Zdividla Ostrava s inscenací Už brzy dozpívám, soubor Kufr a kohout ze Štramberku za hru Chlebíčky a místní soubor Visceralis Rete s inscenací Pravda!!! Na celostátní přehlídku Mladá scéna v Ústí nad Orlicí doporučila porota pouze rožnovský soubor My…! s inscenací Mám tě ráda.

16. ročník Mistrovství Valašska v pomalém kouření dýmky ve Valašské kolibě
Mistrovství Valašska v kouření dýmky letos velel svatý Patrik

Vedle doporučení se udělovala také soška za Nejlepší herecký výkon, jež si z Valmezu odvezl Jan Géryk za ztvárnění postavy George ve hře Půlka garáže souboru NJ feat. Uhřík, a soška za Cenu diváků – Cenu Josefa Fabiána, kterou po loňském úspěchu obhájil havířovský soubor Tom a Jeff díky autorské hře Déšť. Porota letos ověnčila zvláštním oceněním za práci se soubory paní Petru Severinovou z krnovského souboru Červiven.

Předseda poroty Petr Váša (známý mimo jiné z kapely Ty Syčáci) prozradil, že na obdobné festivaly jezdím vždy se zvědavostí, jestli se objeví nějaký soubor, který nejen zaujme, ale doslova ohromí. „A to se zde vyplnilo. Dokonce nad očekávání, výborných představení jsme mohli vidět několik. Díky nim se svým jedinečným způsobem vepíše do paměti i samotný festival. Lidé, dramaturgie, jeho celková koncepce,“ nešetřil chválou Petr Váša.

Na tradiční přehlídku se mohou milovníci divadla těšit i v příštím roce. Jednačtyřicátý ročník se v meziříčském zámku Žerotínů uskuteční ve dnech 15. a 16. března 2019. (red)

Sedmnáctý ročník soutěže o najlepší hňápané zelé se uskutečnil v sobotu 17. března 2018 v restauraci Na Moštárně ve Vsetíně. Na prvním místě se umístila - nejlepší zelí přinesla Kateřina Baďurová.
Nejlepší hňápané zelé připravila Kateřina Baďurová