Estetická a praktická složka výsledku se navíc musí podřídit možnostem výroby a zájmu potencionálních zákazníků a když osvícený investor odolá ekonomickým tlakům, je kvalitní skleněný produkt na světě.

Česká republika se může pochlubit řadou vynikajících designérů a co se skla týče, patří ke světovým špičkám. A proč je srdce Evropy takovou líhní sklářského designu? Protože má dlouhodobý a propracovaný systém umělecko-řemeslného školství. K těmto školám patří i Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská ve Valašském Meziříčí, která je za zvuk českého skla spoluodpovědná.

Čtěte také: Alena Mornštajnová: Vždycky jsem věděla, že chci psát

V neděli na Sklářské kouzlení

Pokud máte chuť se se školou blíže seznámit a zároveň si s celou rodinou užít příjemnou neděli, přijměte pozvání na Sklářské kouzlení. Na akci se sklářskými dílničkami, jarmarkem a skleněným pokladem budou navíc otevřeny hned dvě komorní výstavy: na jedné můžete obdivovat práce studentů školy a na té druhé už díla skutečných sklářských designérů: Josefa Divína, Ondřeje Strnadela, Petry Krausové a Libora Sošťáka.

První dva jmenovaní na meziříčské sklářské škole působí jako pedagogové a svůj um předávají další generaci potenciálních umělců a designérů. Petra Krausová s Liborem Sošťákem patří k designérům české firmy Lasvit, specializující se na unikátní lustry a světelné plastiky do reprezentativních prostor. Zároveň však v Rožnově pod Radhoštěm provozují vlastní designérské studio P3L1, jehož díla lze uplatnit i v běžném interiéru.

Čtěte také: Ve vsetínském kinosále se představí lidoví zpěváčci

Dvoudenní výstava, kterou doplní i objekt Magdy VeverkovéHrnčířové (zakřivenými zrcadly objektu se můžete nechat deformovat), je připravena speciálně pro Sklářské kouzlení.

Přijďte si ho do zámku Kinských ve Valašském Meziříčí v neděli 19. března od 14 do 17 hodin užít i vy!

Autor: Kamila Valoušková