Přípravy takového množství maďarské speciality dají zabrat. Od víkendu se na nich podílí téměř třicítka lidí.

„Nejprve bylo potřeba nachystat zásmažky a cibulové základy. Osm lidí ručně loupalo a krájelo šest set kil cibule,“ přiblížil festivalový šéfkuchař Petr Zahradníček. To je podle něj ta nejméně příjemná práce.

„Je to takové nutné zlo, které se ale musí udělat, bez toho to nejde,“ podotkl Zahradníček.

Další kapitolou je zpracování masa. Na minulém ročníku jej kuchaři spotřebovali bezmála dvě tuny, letošní celkové množství bude pravděpodobně ještě vyšší.

„Jen zvěřiny jsme objednali přes třináct set kil. Ta jde nejvíc na dračku. Pak samozřejmě další druhy masa jako hovězí, vepřové, králičí, krůtí,“ vyjmenoval Zahradníček s tím, že v případě že některé maso během festivalu pochybí, doobjedná se.

Samotné vaření gulášů začalo včera večer. V kuchyni se celé tři dny budou střídat dvě desítky kuchařů. Kromě zmíněné klasiky - gulášů zvěřinových, hovězích či vepřových připraví například guláš mexický, segedínský, rančerský, rybí, zabijačkový nebo z antilopy. Zkrátka nepřijdou ani vegetariáni. Budou moct ochutnat například guláš fazolový, sójový či hříbkový.

„Novinkou letošního roku je guláš z plodů moře,“ podotkl šéfkuchař Zahradníček.

Akce nenabídne jen gastronomické zážitky, ale také bohatý hudební program. Návštěvníkům festivalu zahraje slovenský zpěvák, textař a zakladatel skupiny Elán Vašo Patejdl, kapela Wohnout nebo česko-americká hudební skupina N.O.H.A. Lákadlem bude také zpěvák Aleš Brichta nebo skupina Reflexy.

Součástí Gulášfestu budou i tradiční soutěže. O největšího jedlíka a o nejlepší guláš.

„Do druhé zmíněné se mohou přihlásit amatérští i profesionální kuchaři z města a okolí. Bude se hodnotit vůně, barva, konzistence a samozřejmě chuť,“ informoval za pořadatele akce Emil Nečas.

Kompletní program festivalu, nabídka a ceník gulášů, výše vstupného a další informace jsou na webu www.gulasfest.cz.