Stánky s výrobky pekařů nejen z Moravy a Slezska, ale také ze Slovenska od rána v Dřevěném městečku obklopovali hosté skanzenu, kteří mohli ochutnat koblihy, chléb, preclíky i tradiční valašské vdolky. „Tak tady se hladem umřít ani nedá,“ usmívala se důchodkyně Ljuba Přikrylová z Havířova, která poctivě o hůlčičce obešla všechny stánky v areálu Dřevěného městečka.

Slavnost pekařů a všech jejich hostů byla zahájena tradičním průvodem od Janíkovy stodoly za doprovodu dechovky Bystřičanka z Valašské Bystřice. „Těšil jsem se zase jako každý rok. Ale už předtím jsem řeknúl, že končím. Je na to zrovna pěkné datum, všecky čísla pasujú,“ vypočítal pětaosmdesátiletý předseda odborné poroty Radko Linhart z Dolní Bečvy, který má pekařské řemeslo v kostech.

„Šak je to čtrnáctý ročník a dneska je též čtrnáctého. Ale řekli ně, že jubilejní je až ten patnáctý, tož uvidíme…“ dodal. Pekařská sobota patřila nejen ochutnávkám dobrot od mistrů pekařů, ale také hudbě a netradičnímu Pekařskému trojboji.

Na tragači vozili po louce naproti hospody Na posledním groši svoji Trošku do mlejna, panu mistrovi museli pokud možno bez ukápnutí přinést co nejrychleji na pekařské lopatě půllitr piva, v cíli si z něj pak mohli v horku zavdat, nakonec totiž patřil podle pravidel soutěžícím. A svoje umění si soutěžící zástupci pekařských firem vyzkoušeli také na chůdách.