Dvojitou expozici ve zdejších stylových výstavních prostorách slavnostně zahájili v sobotu odpoledne. Na vernisáž si našlo cestu několik desítek lidí.

Tvorbu ilustrátora a grafika Jana Černého (1919 – 1997) pod názvem Kouzelný svět pohádek představila hostům jeho dcera, rovněž uznávaná výtvarnice, Gabriela Luptáková.

Jan Černý se narodil v roce 1919 v pražských Vršovicích. „Prožil dobrodružné dětství u Botiče. Malému chlapci připadal tento pražský potok jako veletok a tak se jednoho dne vypravil s kamarádem podél jeho břehu k moři. Nedošli ale daleko, četníci je přivedly zpátky domů," připomněla historku z Černého dětství Gabriela Luptáková.

Otec Jana Černého byl původně technický úředník a stavitel přehrad. Později se ale stal také vynikajícím houslařem a toužil po tom, aby jeho syn udělal kariéru houslového virtuosa. „No nestalo se. Mladý Jan měl prý problém s pravým zápěstím, ale pravděpodobně to byla jenom výmluva. Měl spoustu jiných zájmů a plánů," řekla Luptáková.

Její otec se tedy nejprve vyučil písmomalířem ve škole propagační grafiky. Studoval také na Státní grafické škole v Praze a soukromě se vzdělával u budoucího národního umělce Karla Součka. V roce 1937 přešel na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, studoval v ateliéru profesora Jaroslava Bendy a Antonína Strnadla. Později na stejné vysoké škole sám dvacet let vyučoval.

Do dějin české ilustrace pro děti a mládež se Jan Černý zapsal jako věrný spolupracovník nakladatelství Albatros, Český spisovatel, Mladá fronta, Artia, či Severočeského nakladatelství a dalších.

Svými nezaměnitelnými ilustracemi doprovodil více než sto knih. „V mládí jsem byl schopen namalovat obrázek za dvacet minut a byl jsem na to pyšný. Dnes mi kresba trvá dva tři dny. Myslím, že řemeslo a jeho zvládnutí, je základní podmínkou malířské a ilustrátorské práce," poznamenal si kdysi do deníku Jan Černý.

Vedle tvorby ilustrátora Jana Černého poznali v sobotu lidé v Karlovicích i dalšího výtečného umělce devětašedesáti­letého Zdeňka Nytry z Frýdku-Místku. Sám o sobě vždy říká, že je neprofesionální výtvarník a příležitostný řezbář. „Jeho výtvarná činnost má ale široký záběr. Od kresby a příležitostné grafiky, po malbu a dřevěné plastiky. Ty jsou často doplněné precizně zvoleným a posléze mírně upraveným kamenem a dávají pocit, že toto dílo vytvořila příroda sama," vylíčila Soňa Kollandová z Karlovského muzea

Tvořit začal jako žák v Lidové školy umění u paní Servátkové v roce 1961. Postupem času se stal členem různých výtvarných kroužků v Ostravě a ve Frýdku. Je člen V-KLUBU výtvarníků Frýdku-Místku. Je autorem několika samostatných výstav i účastník výstav společných.

Dřevo provází Zdeňka Nytru celým životem. Tvoří reliéfy, sochy i betlémy. Je také vášnivý sběratel židlí firmy Thonet, které precizně restauruje. Loutky jsou pak další kapitolou, kterou začal Zdeněk Nytra dláty a noži před časem psát.

Začal se jim věnovat v úvodu devadesátých let minulého století. „Byl jsem v té době už dlouho výtvarně činný. Dělal jsem obrazy i velké sochy. Jednou jsme ale s kolegy byli ve Volarech, kde místní zástupce starosty pořádal řezbářský kurz. Pozval pedagogy – řezbáře ze Střední uměleckoprůmyslové školy na Žižkově. Tam vznikla první z mých loutek čertíků," vzpomněl Zdeněk Nytra.

Do Volar se ještě několik let vracel, poté začal spolupořádat podobné kurzy přímo doma ve Frýdku-Místku. „Nachystali jsme polotovary, špalíky na hlavu, tělo, ruce i nohy loutek. Návštěvníkům kurzu jsme garantovali, že za týden si sami loutku vyrobí. Pokud se jim nedařilo, pomohli jsme," popsal Nytra. Někteří z absolventů těchto kurzů se dnes sami výrobou loutek živí.

Zdeněk Nytra už vytvořil více než stovku krásný velkých loutek. V Karlovském muzeu jsou k vidění jeho vodníci, čerti, šašci, královská rodina, ale také Hamlet, nebo Pepek Námořník. Výstava má název Moje dřevěné děti. Už dříve byly figury k vidění například v Muzeu loutkařských kultur v Chrudimi.

Zájemci, kteří by si chtěli ilustrace i dřevěné loutky v Karlovském muzeu prohlédnout, tak mohou učinit každý den od 9 do 17 hodin. Výstava Jana Černého potrvá do 22. května, loutky Zdeňka Nytry budou k vidění do 19. června.