Je sobota, půl páté večer. Před pódium na Dolním náměstí usedají první lidé, kteří se přišli podívat na vystoupení zahraničních souborů v pořadu zvaném Na Vsetíně zvóníja.

Někteří diváci přiznávají, že jsou na Krpci každý den. „Byl jsem ve čtvrtek na diabloch a včera na zahájení na Dolním náměstí. Celkem se mi líbilo vystoupení Taiwanců. A zítra se podívám i na zakončení," prozradil Michal Kovář ze Vsetína.

Na jeviště mezitím nastupuje maďarský folklorní soubor Ipoly dance se svým Cvrčkovým orchestrem. V typických krojích s klobouky připravili divákům zhruba půl hodinové vystoupení.

Poté už je střídá polský regionální soubor Istebna. „Je zajímavé, že mají podobné zvyky jako my. Nebo alespoň tance. Třeba zrovna ten tanec s metlou," diví se zase Jarmila Poláchová.

Předchůdci Istebny tančili císařpánu

O krátké pauze představuje soubor Istebna jeden z jeho členů. V letošním roce slaví soubor stojedenácté výročí. Členové tohoto souboru dokonce vystupovali před císařem Františkem Josefem ve Vídni.

Po Polácích následuje chrudimský soubor Kohoutek s tradičními českými tanci. Divákům se představují originálním přivítáním ve třech různých jazycích. „Upozorňujeme, že se jedná o komerční vystoupení. Přivítáme tedy peníze, šperky či klíčky od automobilů. Můžete je házet do přichystaného futrálu od houslí," vtipkovali na začátku lidový umělci.

Návštěvníkům předvedli také tance z 19. století.

Sobotní pořad zahraničních hostů zakončil slovenský soubor Karpaty ukázkami tanců olašských romů a východoslovenského folkloru.

V sobotu se konala také Cena města Vsetín v odzemku. „Zúčastnilo se devět tanečníků. Vyhrál Jakub Pekaň ze souboru Vsacan. V kategorii obuškový tanec jich soutěžilo pět a vyhrál Vojta Goláň ze souboru Radhošť," prozradil jména vítězů jeden z porotců Oldřich Štroblík.

Program vsetínského krpce pokračoval i v neděli. Zakončili jej opět zahraniční soubory. „Letošní ročník se mi opravdu moc líbil. Hlavně jeho umístění. Pódium na Dolním náměstí byl od organizátorů dobrý tah. Jenom bych byl radši, kdyby se za některé vystoupení nemuselo platit," zhodnotil Jan Gerža ze Vsetína.

Sami pořadatelé hodnotí letošní ročník za úspěšný. Podle jejich odhadů se na akci přišlo podívat okolo čtyř tisíc lidí. „I když byl letos festival o jeden den kratší a nastaly menší problémy se zámořskými hosty z Brazílie, Vsetínský krpec se vydařil," řekl organizační ředitel festivalu Milan Kostelník.

Související článek

Na Krpci se představily zahraniční soubory