„Slavnostní zapálení kotlů je naplánováno už na osm hodin ráno, hotové vzorky budeme hodnotit od jedné hodiny,“ prozradila starostka Ratiboře Jiřina Sklenská.

O titul krále guláše se letos v Ratiboři utká čtyřiadvacet kuchařů. „Pro jednotlivé soutěžící je předem připraveno přesné množství ingrediencí, které mohou při přípravě jídla využít a také jednotný recept. Z přiděleného množství musí uvařit pětapadesát porcí guláše,“ přiblížila podmínky Sklenská.

Hotová jídla bude hodnotit nezávislá komise. Záležet přitom bude na barvě, vůni, konzistenci, chuti, úpravě masa a celkovém dochucení.

Součástí Festivalu o gulášového krále bude jako každoročně také tradiční Jarní výšlap. Připraveny jsou jedna osmikilometrová a druhá osmnáctikilometrová trasa. Obě povedou přes Prženské paseky. „Na výšlap se tradičně vydává kolem pěti set turistů. Nejvzdálenější účastník vloni dorazil až z Anglie,“ připomenula Sklenská. Účastníci vyrazí na trasu dle svého výběru mezi devátou a desátou hodinou ráno. Zpátky k Hasičskému domu by měli všichni dorazit do čtyř hodin odpoledne.

Organizátoři ani letos nezapomněli na doprovodný kulturní program. „Dopoledne se představí Malý Bartošák, který odpoledne vystřídá dechová hudba Fryštácká Javořina ze Zlína. Večerní taneční zábavu budou mít ve své režii hudební skupiny Kosovci Mini a Contraakce,“ vyjmenovala Sklenská.