Soutěž, při níž se kyseláče, neboli hřiby naložené vkyselém nálevu, hodnotí, pořádá místní houbařský klub. Ten čítá pětadvacet členů. „Tato soutěž začala vpodstatě zlegrace,“ prozradil předseda klubu spříhodným jménem Luděk Hřib. „Vokolních obcích se většinou pořádají košty zelí, tak jsme se rozhodli udělat něco jiného. Volba padla na hřiby,“ vysvětlil Hřib. Přinesené vzorky hub islivovice hodnotily dvě oddělené pětičlenné poroty.

Nejlepšího kyseláče nakonec do soutěže přinesla Draha Trchalíková. „Moje vítězství je vyloženě náhoda,“ prohlásila skromně vítězka, která je mimo jiné vášnivou sběratelkou hub. „Recept na kyseláče přinesl domů můj manžel od sousedky. Soutěžila jsem letos úplně poprvé,“ prozradila Trchalíková.

Na druhou příčku dosáhl Ondra Změlík a třetí místo vtéto části soutěže si zasloužil StanislavFilák.

Základní vlastností, kterou porotci hodnotili, byla chuť a vzhled naložených hřibů. „Někdy se stane, že je vnálevu příliš mnoho koření, které potom přerazí chuť samotných hřibů. Je proto důležité, být při přípravě opatrný,“ ozřejmil předseda houbařů LuděkHřib.

Další část odpoledne se místní věnovali také koštu valašské medicíny– slivovice. Do poroty zasedli mimo jiné také místní řezbář Jan Brlica, který vyrobil ceny pro vítěze a starosta obce Francova Lhota KarelMatůš.

„Sám jsem jeden vzorek slivovice do soutěže přihlásil,“ prozradil Matůš. Jeho vzorek nakonec získal bronzovou příčku. Druhé místo získala pálenka od Karla Filáka.

Jako nejlepší vyhodnotili porotci vzorek, který do soutěže přinesl Alois Žídek. „Tuto vítěznou slivovici si doma schovávám už od roku 2006,“ prozradil šťastnývítěz.

Sobotní odpoledne však nebylo jen ve znamení ochutnávání a hodnocení.

Šedesátka přihlížejících měla také šanci dozvědět se něco zajímavého ohřibech vregionu. „Přijel knám mykolog Jiří Polčák zPřerova, který si připravil videoprojekci a přednášku ohoubách,“ podotkl starosta Matůš.