Vernisáže se zúčastnil také Heinrich Günther, velitel německé záchranářské organizace Technisches Hilfswerk (THW), která při povodních odstraňovala jejich následky na Vsetínsku. Od hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka převzal ocenění za zásluhy.

„Děkuji, že tady můžu být, je to pro mě čest,“ řekl po jeho převzetí Günther.

Na dobu strávenou na Valašsku podle svých slov rád vzpomíná.

„Jsem rád, že jsme tehdy mohli pomoci. Neviděl jsem to jen jako pomoc, ale také jako překonání předsudků,“ řekl ve své děkovné řeči. Nezapomněl ani na své kolegy.

V úterý 20. června při příležitosti blížícího se výročí dvaceti let od ničivých povodní přijel do Valašského Meziříčí Heinrich Günther, velitel německé záchranářské organizace Technisches Hilfswerk (THW).
Heinrich Günther: Vzpomínám rád na lidi i slivovici

„Vyznamenání, které jsem dostal, beru jako vyznamenání mé organizaci a kolegům, kteří tady se mnou tehdy pomáhali. Domů jsem si odvezl jen pozitivní zkušenosti a pocity,“ děkoval Günther.

Vernisáže se vedle zástupců kraje, města, IZS, tehdejšího vedoucího povodňové skupiny Milana Orálka a někdejšího šéfa okresní havarijní komise Jiřího Treznera zúčastnily další desítky lidí. Připomenout si tragické dny přišla i Marie Klinkovská z Krásna.

„Byla to drsná zkušenost. Měli jsme ve sklepě asi metr vody. Škoda velká nebyla, ale byl to velmi nepříjemný zážitek,“ zavzpomínala.

Na výstavu nepřišla jen kvůli fotkám, ale i kvůli vzpomínkám ostatních lidí.

„Chtěla jsem si popovídat a zavzpomínat s lidmi, kteří na tom tehdy byli třeba ještě daleko hůř,“ dodala.

Výstava Vzpomínky na velkou vodu bude k vidění až do 27. srpna 2017.

Dramaturg Karel Prokeš si festival Valašský špalíček vymyslel v roce 1983.
Dnes se v meziříčském zámku otvírají brány Folk – blues – beat festivalu